Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
27. jan. 2022Bohuš
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
30.01.2018 13:00 Relax
Ak nemáte diagnostikovanú intoleranciu, nevynechávajte lepok ani laktózu, škodíte si
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
30.01.2018 13:00 Relax

Ak nemáte diagnostikovanú intoleranciu, nevynechávajte lepok ani laktózu, škodíte si



Pri voľbe stravovacieho režimu by sme mali dobre zvážiť, či je pre nás skutočne vhodný.


V poslednom období sa roztrhlo vrece s mnohými „dobrými“ radami, ako zdravo žiť. Mala by však platiť zásada takzvaného zdravého sedliackeho rozumu, nie len bezmyšlienkovité nasledovanie výživových trendov. Mohli by ste si tým totiž uškodiť.

 

Je samozrejmé, že vyvážená a racionálna strava v kombinácii s primeraným pohybom je žiadúca. Ak si chceme zachovať zdravie, zanedbávať by sme to rozhodne nemali. Je však nezmysel vysadiť potraviny, na ktoré je telo zvyknuté len preto, že sa o tom píše v „múdrych knihách“. Reč je momentálne najmä a laktóze a lepku.

 

V súčasnosti sa veľa hovorí o celiakii a intolerancii laktózy. Ide o ochorenia imunitného systému, ktoré spôsobujú nedostatok enzýmov spracovávajúcich konkrétne látky v potravinách, čo následne vedie k nepríjemným zdravotným komplikáciám v rámci trávenia.

 

Všetky tie upozornenia na potravinách či v jedálnych lístkoch „lacto free“ a „gluten free“ v nás môžu evokovať, že podobných ochorení je okolo nás nesmierne množstvo a môžu teda ohrozovať aj nás. Preto sa mnohí rozhodnú, že zo svojich jedálničkov lepok aj laktózu preventívne vysadia. To je však veľká chyba!

 

Pravda je taká, že skutočne potvrdenú intoleranciu na obilie, teda lepok, má približne len jedno percento populácie. Všetci ostatní by sa mali vrátiť k pestrej strave zahŕňajúcej tak lepok, ako aj laktózu a všetky ostatné potraviny, ktoré im skutočný zdravotný problém nespôsobujú. Ak sa totiž budeme cielene určitým zložkám stravy vyhýbať, v budúcnosti sa skutočne môže stať, že ich naše telo bude odmietať. "Potraviny, ktoré nemôžem jesť, by som mal postupne začať zaraďovať. Inak sa začne škála potravín, ktoré nemôžem jesť, rozširovať," tvrdí výživová poradkyňa Mária Vilánková.



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: netky IK

Foto:  Pixabay



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok