Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
15. apr. 2021Fedor
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
Mäsa konzujeme stále dostatok, avšak jeden druh klesá stále viac.
Mäsa konzujeme stále dostatok, avšak jeden druh klesá stále viac.
30.11.2020 20:11 Domov
Aký druh mäsa konzumujú Slováci najčastejšie? Tieto potraviny si kupujeme čoraz menej
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
30.11.2020 20:11 Domov

Aký druh mäsa konzumujú Slováci najčastejšie? Tieto potraviny si kupujeme čoraz menej



Z prieskumu Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR), ktorý sa uskutočnil v rokoch 2013, 2016 a 2019 formou dotazníka s názvom "Zdravotné uvedomenie a správanie sa obyvateľov SR" vyplývajú zaujímavé poznatky.


Respondenti zapojení do výskumu

V roku 2019 tvorilo výskumnú vzorku prieskumu 3 744 ľudí, z toho 49,8 percenta mužov a 50,2 percenta žien vo veku od 15 rokov. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková. Zistilo sa, že Slováci jedia viac hydiny, hovädzieho mäsa a údenín, naopak konzumácia čerstvých rýb klesá. 

 

 

Ryby a mlieko 

Prieskum zistil, že respondenti pri konzumácii rýb uprednostňujú skôr výrobky z nich, ako konzumáciu čerstvých alebo mrazených rýb. U ľudí klesá aj konzumácia mlieka. V roku 2013 konzumovalo mlieko denne alebo obdeň 42 % respondentov, v roku 2016 išlo o 39,7 % a v roku 2019 iba 37,1 % respondentov.

 

Margarín 

Ako pozitívny výsledok hodnotí ÚVZ SR pokles podielu respondentov, ktorí konzumujú margaríny. V roku 2013 konzumovalo margaríny denne alebo obdeň 10 % respondentov, v roku 2016 to už bolo 9,8 % respondentov a v roku 2019 išlo o najmenší podiel respondentov, a to 7,2 %.

 


Konzumácia surovej a varenej zeleniny u žien stúpa. Podľa zistení ale klesá konzumácia svetlého chlebu a pečiva, a to najmä u mužov. Zistila sa taktiež zvýšená konzumácia sladkostí každý deň a taktiež stúpla konzumácia cestovín, ryže a strukovín.


"Pozitívnou správou je stúpajúca každodenná konzumácia nesladených nápojov už od roku 2013 zo 44,2 % respondentov na 45,6 % respondentov v roku 2019." 

 

 

"Zároveň klesá každodenná konzumácia sladených nápojov. Klesol aj podiel každodennej konzumácie ovocných džúsov a kofeínových nápojov. Naopak, stúpla konzumácia energetických nápojov," uviedol ÚVZ SR.
 

 



reklama


Zdroj: SITA/Netky Lukáš Čief

Foto:  Pexels, Pixabay, Unsplash



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok