Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
23. jan. 2021Miloš
BratislavaBratislava 14°
Biblia
TV program
Moje Netky
Mäsa konzujeme stále dostatok, avšak jeden druh klesá stále viac.
Mäsa konzujeme stále dostatok, avšak jeden druh klesá stále viac.
30.11.2020 20:11 Domov
Aký druh mäsa konzumujú Slováci najčastejšie? Tieto potraviny si kupujeme čoraz menej
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
30.11.2020 20:11 Domov

Aký druh mäsa konzumujú Slováci najčastejšie? Tieto potraviny si kupujeme čoraz menej



Z prieskumu Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR), ktorý sa uskutočnil v rokoch 2013, 2016 a 2019 formou dotazníka s názvom "Zdravotné uvedomenie a správanie sa obyvateľov SR" vyplývajú zaujímavé poznatky.


Respondenti zapojení do výskumu

V roku 2019 tvorilo výskumnú vzorku prieskumu 3 744 ľudí, z toho 49,8 percenta mužov a 50,2 percenta žien vo veku od 15 rokov. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková. Zistilo sa, že Slováci jedia viac hydiny, hovädzieho mäsa a údenín, naopak konzumácia čerstvých rýb klesá. 

 

 

Ryby a mlieko 

Prieskum zistil, že respondenti pri konzumácii rýb uprednostňujú skôr výrobky z nich, ako konzumáciu čerstvých alebo mrazených rýb. U ľudí klesá aj konzumácia mlieka. V roku 2013 konzumovalo mlieko denne alebo obdeň 42 % respondentov, v roku 2016 išlo o 39,7 % a v roku 2019 iba 37,1 % respondentov.

 

Margarín 

Ako pozitívny výsledok hodnotí ÚVZ SR pokles podielu respondentov, ktorí konzumujú margaríny. V roku 2013 konzumovalo margaríny denne alebo obdeň 10 % respondentov, v roku 2016 to už bolo 9,8 % respondentov a v roku 2019 išlo o najmenší podiel respondentov, a to 7,2 %.

 


Konzumácia surovej a varenej zeleniny u žien stúpa. Podľa zistení ale klesá konzumácia svetlého chlebu a pečiva, a to najmä u mužov. Zistila sa taktiež zvýšená konzumácia sladkostí každý deň a taktiež stúpla konzumácia cestovín, ryže a strukovín.


"Pozitívnou správou je stúpajúca každodenná konzumácia nesladených nápojov už od roku 2013 zo 44,2 % respondentov na 45,6 % respondentov v roku 2019." 

 

 

"Zároveň klesá každodenná konzumácia sladených nápojov. Klesol aj podiel každodennej konzumácie ovocných džúsov a kofeínových nápojov. Naopak, stúpla konzumácia energetických nápojov," uviedol ÚVZ SR.
 

 



reklama


Zdroj: SITA/Netky Lukáš Čief

Foto:  Pexels, Pixabay, Unsplash



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok