Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
18. okt. 2019Lukáš
BratislavaBratislava 14°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
21.10.2017 11:39 Gurmán
Čím sa dá nahradiť maslo?
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
21.10.2017 11:39 Gurmán

Čím sa dá nahradiť maslo?



BRATISLAVA - Nič nie je nenahraditeľné. To platí aj o masle. Mysleli ste si, že sa pri varení a pečení nedá ničím nahradiť? Po prečítaní tohoto článku si to už myslieť nebudete.


Momentálna vysoká cena masla mnoho ľudí odrádza od jeho kúpy. Ďalší by si ho aj napriek jeho cene kúpili ale jesť ho nemôžu zo zdravotných dôvodov. Pre obidva prípady však existujú alternatívy. Použiť sa dajú ako o niečo lacnejšie suroviny, tak i suroviny so síce podobnú cenou ale rastlinného pôvodu a s množstvom zdravotných benefitov.


Jablkové alebo tekvicové pyré

Obdobie úrody jabĺk a tekvíc je tu. Jablká aj tekvice sa dajú pri pečení veľmi šikovne využiť a to nielen ako náplň do štrúdle alebo koláča. Jablkové pyré môžete použiť pri pečení sladkého pečiva a to v rovnakom množstve na gramy, ako je v recepte masla. Tekvicové pyré má veľmi špecifickú sladkastú chuť, ktorá najviac vynikne v sladkých muffinoch aj krehkých koláčov. Keďže je o niečo hutnejšie, dodržujte pomer - miesto 100 g masla dajte 75 g pyré.

 

 

Grécky jogurt

Jogurt gréckeho typu obsahuje v porovnaní s maslom asi len pätinu kalórií, zato veľké množstvo bielkovín. Navyše je stále o niečo lacnejší. Pri pečení dajte vždy toľko gramov jogurtu, koľko je v recepte požadované masla. Ak použijete naozaj kvalitný hustý jogurt, tak okrem báboviek, závinov a tortových korpusov ho môžete použiť aj pri pečení krehkých koláčov.

 

Avokádo

Roztlačte zrelé avokádo vidličkou na jemnú olejovú kašičku a získate tak skvelú surovinu, ktorú môžete použiť pri pečení aj ako mazanie na chleba. Avokádo síce určite nie je lacnejšie ako maslo, je ale výbornou zdravou alternatívou ako pre odporcov laktózy, tak pre tých, ktorí sa snažia trochu obmedzovať živočíšne tuky v jedálničku. Pri pečení dávajte rovnaké množstvo roztlačeného avokáda, ako je v recepte masla.

 

 

Repkový olej

Zastudena lisovaný repkový olej je veľmi lacná, napriek tomu zdravá a univerzálne surovina, ktorá k slovenskej kuchyni patrí. Použiť ho môžete v teplej i studenej kuchyni a vďaka jeho tepelnej stabilite na ňom môžete bez problému i vyprážať. Dokáže zastúpiť maslo pri pečení, ale aj pri príprave zemiakovej kaše alebo niektorých omáčok. 100 gramov masla nahradí 75 ml repkového oleja.

 

 

 



reklama


Zdroj: netky JH

Foto:  pixabay



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok