Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
15. okt. 2019Terézia
BratislavaBratislava 21°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
04.09.2017 09:00 Gurmán
Čučoriedkové dobroty
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
04.09.2017 09:00 Gurmán

Čučoriedkové dobroty



BRATISLAVA - Recepty na čučoriedky a ich využitie v kuchyni ponúkajú naozaj bohaté možnosti. Vynikajúce sú čučoriedkové koláče, veď kto by odolal nadýchanej bublanine? Pripraviť z nich môžete buchty, knedličky, muffiny, rôzne ovocné dezerty, múčniky, zákusky alebo zmrzlinu. Postačí rozmixovať čučoriedky s mliekom a máte lahodnú dobrotu, môžete ich pridať aj do ovocných, či zeleninových smoothie nápojov.


Čučoriedkové mafiny bez múky

 

Suroviny:

300 g mleté mandle, 1/2 ČL mletá škorica, 5 ks väčšie vajce, 80 g hnedý krupicový cukor, 1 ČL vanilková esencia, 120 g jablkové pyré, 1/4 ČL soľ, 200 g čučoriedky, 60 g strúhaný kokos

 

Postup:

Rúru predhrejeme na 190 °C. Formu na mafiny vyložíme papierovými košíčkami. Mandle zmiešame so škoricou a rozmixujeme najemno. V mise vyšľaháme žĺtky s cukrom a vanilkovou esenciou na svetlý krém. Spojíme s mandľami a následne aj s jablkovým pyré. Bielky vyšľaháme spolu so štipkou soli na pevný sneh. Polovicu zapracujeme do mandľovej zmesi a až potom pridáme aj zvyšok snehu. Cesto by malo byť kompaktné, ale nie úplne hladké. Zapracujeme čučoriedky.  Hotové cesto nanesieme do papierových košíčkov. Posypeme kokosom a pečieme 25 až 30 minút, kým mafiny nenarastú a nezozlatnú. Vyberieme a necháme vychladnúť.

 

 

Nepečený čokoládovo-čučoriedkový cheesecake

 

Suroviny:

100 g maslové sušienky, 80 g maslo, 650 g jemný tvaroh, 100 g horká čokoláda, 50 g mliečna čokoláda, 1 balíček vanilínový cukor, 80 g čučoriedky

 

Postup:

Maslové sušienky najemno rozmixujeme, maslo roztopíme a obe ingrediencie spolu zmiešame. Vznikne zmes konzistencie mokrého piesku, ktorú natlačíme na dno tortovej formy. Takto pripravený korpus chladíme 30 minút. Oba druhy čokolády spolu roztopíme vo vodnom kúpeli. 500 g jemného tvarohu zmiešame s roztopenou čokoládou a pridáme 50 g čučoriedok. Zvyšných 150 g tvarohu zmiešame s vanilínovým cukrom a 30 g čučoriedok. Na vychladnutý korpus rovnomerne nanesieme najskôr čokoládovú zmes, následne čučoriedkovú. Čučoriedkovou zmesou môžeme na povrchu koláča tvoriť rôznu farebnosť, nemusíme ju nanášať rovnomerne. Takto pripravený cheesecake chladíme 60 minút. Na záver dozdobíme lesným ovocím.

 

 

 

 

Čučoriedkové lievance

 

Suroviny:

225 g hladká múka, 150 g čučoriedky, 55 g maslo na pečenie, 30 g rozpustené maslo, 300 ml polotučné mlieko, 2 ks vajce, 1 PL prášok do pečiva, 1 ČL krupicový cukor, štipka soľ

 

Postup:

Vo veľkej mise zmiešame múku s práškom do pečiva, cukrom a so soľou. Do stredu vyhĺbime jamku, rozklepneme do nej vajcia, pridáme mlieko, rozpustené maslo a v mixéri vyšľaháme hladké cesto. Necháme ho 20 až 30 minút odležať. Na malej panvičke rozpustíme kúsok masla a upečieme na ňom lievance. Najskôr nalejeme cesto, keď sa cesto rozleje, pridáme pár čučoriedok. Po minúte lievance otočíme na druhú stranu, mierne ich roztlačíme, aby sa dôkladne prepiekli. Rovnako pripravíme aj zvyšné lievance. Potom ich prikryjeme fóliou, aby nevychladli. Lievance môžeme podávať preliate javorovým sirupom.

 

 

 

Čučoriedkový nákyp
 

Suroviny:

250 g čučoriedky, 50 ml mlieko, 3 ks vajce, 1/4 ČL soľ, 2.5 PL med, 20 g droždie, 200 g hrubá múka, 50 g rastlinný tuk, 150 ml smotana na šľahanie

 

Postup:
Čučoriedky umyjeme a necháme dobre odkvapkať. Mlieko rozšľaháme s vajcami, so soľou, s 1/2 PL medu a s droždím. Do zmesi pridáme preosiatu múku a vypracujeme hladké cesto. Cesto vylejeme do vymastenej misy na zapekanie a posypeme čučoriedkami. Pečieme zhruba 10 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Potom misu vyberieme z rúry a zalejeme zmesou smotany a medu. Opäť vložíme do rúry a pečieme ďalších 10 minút. Nákyp vyberieme a necháme mierne vychladnúť. Podávame teplý alebo studený. Cesto môžete nadľahčiť pridaním 250 g hrudkovaného tvarohu. Nákyp bude šťavnatejší a ľahký ako obláčik. 

 

 

Čučoriedkový koláč s mascarpone

 

Suroviny:

Cesto: 200 g múka celozrnná, 1čl prašok do pečiva kypriaci, 100 g (+na vymastenie formy) maslo zmäknuté, 50 g cukor hnedý, 1 ks vajce


Plnka:
šťava  z 1/2 citrónu, 250 g mascarpone, 1 ks vajce, 40 g cukor hnedý, 1 bal. cukor vanilkový, 300 g alebo mrazené, čučoriedky čerstvé

 

Postup:

Múku zmiešame s kypriacim práškom. Pridáme cukor, vajce a mäkké maslo. Vypracujeme hladké cesto. Formu na pečenie vymastíme maslom. Cesto preložíme do formy a rovnomerne ,,utlačíme" . Vytvoríme aj okraje (na výšku formy). Zmiešame mascarpone so šťavou z polovice citróna. Pridáme vajce, cukor a vanilkový cukor. Dobre premiešame. Zmes potom rovnomerne rozotrieme na pripravené cesto. Nakoniec posypeme koláč čučoriedkami. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 190 stupňov a pečieme asi 30 minút. Po upečení necháme vychladnúť a môžeme podávať.

 

 

Prajeme dobrú chuť.

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 

 

 

 

 

 

 



reklama


Zdroj: netky KŠ

Foto:  internet, pixabay.com



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok