Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
20. júl. 2019Iľja
BratislavaBratislava 33°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
05.05.2019 10:32 Gurmán
Doprajte si doborty z bryndze
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
05.05.2019 10:32 Gurmán

Doprajte si doborty z bryndze



BRATISLAVA - Bryndza patrí k jedným z našich národných "pokladov". Ak ste rovnako jej milovníkom ako my, doprajte si ju aj v inej podobe akou sú bryndzové halušky.


Niekomu sa bryndza spája možno len s haluškami, druhý si ju najradšej vychutná v nátierke s červenou paprikou a cibuľkou. Bryndzu si však môžeš vychutnať aj v mnohých ďalších receptoch.

 

Bryndzové risotto

 

Potrebné suroviny: 120-130 g ryže na risotto, 3 PL olivový olej, 1 väčšia šalotka, cca 1-1,5 dcl suché biele víno, zeleninový alebo kurací vývar podľa potreby (cca 1/2 - 3/4 litra), soľ, mleté čierne korenie, 60-70 g bryndza, tenký plátok masla, opečená nadrobno pokrájaná sušená šunka alebo oravská slanina, 1 hrsť posekaná zelená časť lahôdkovej cibuľky

 

Príprava receptu: Na olivovom oleji orestujeme pokrájanú šalotku, pridáme ryžu, 2-3 minúty za stáleho miešania opekáme, pridáme víno, miešame pokiaľ sa alkohol neodparí a ryža nevsiakne väčšiu časť vína, za stáleho miešania postupne pridávame vývar až do doby, kedy je ryža uvarená "al dente", teda na skus - zvonku je mäkká ale vo vnútri je pevnejší stred. Pokiaľ sa ryža varí, osobitne si na panvici na kvapke oleja opečieme pokrájanú sušenú šunku. Keď je ryža uvarená, pridáme bryndzu a rozmiešame ju do hladka, následne pridáme opečenú sušenú šunku, plátok masla a nakoniec posekanú zelenú vňať lahôdkovej cibuľky. Ochutíme soľou a korením.

 

 

Paprika plnená bryndzou

 

Potrebné suroviny: 8 paprík, 400 g bryndze, 2 žĺtky, cesnak, olej, paradajky, kôpor, soľ, mleté čierne korenie

 

Príprava receptu: Papriky dôkladne umyjeme , odkrojíme vršky a vyberieme semienka. Bryndzu rozmiešame so žĺtkami, posekaným kôprom a mletým korením. Na plech dáme alobal. Papriky naplníme bryndzovou plnkou a uzavrieme vrškami. Okolo paprík naukladáme rozkrojené paradajky a posekaný cesnak. Trochu osolíme, polejeme olejom a dáme piecť. Pečieme asi 1/2 hodinu. Potom papriky otočíme a pečieme dalšiu 1/2 hodinu. Podávame s čerstvým pečivom.

 

 

 

 



reklama


reklama


Zdroj: netky JH

Foto:  Pixabay



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok