Niekomu sa bryndza spája možno len s haluškami, druhý si ju najradšej vychutná v nátierke s červenou paprikou a cibuľkou. Bryndzu si však môžeš vychutnať aj v mnohých ďalších receptoch.
Bryndzové risotto
Potrebné suroviny: 120-130 g ryže na risotto, 3 PL olivový olej, 1 väčšia šalotka, cca 1-1,5 dcl suché biele víno, zeleninový alebo kurací vývar podľa potreby (cca 1/2 - 3/4 litra), soľ, mleté čierne korenie, 60-70 g bryndza, tenký plátok masla, opečená nadrobno pokrájaná sušená šunka alebo oravská slanina, 1 hrsť posekaná zelená časť lahôdkovej cibuľky
Príprava receptu: Na olivovom oleji orestujeme pokrájanú šalotku, pridáme ryžu, 2-3 minúty za stáleho miešania opekáme, pridáme víno, miešame pokiaľ sa alkohol neodparí a ryža nevsiakne väčšiu časť vína, za stáleho miešania postupne pridávame vývar až do doby, kedy je ryža uvarená "al dente", teda na skus - zvonku je mäkká ale vo vnútri je pevnejší stred. Pokiaľ sa ryža varí, osobitne si na panvici na kvapke oleja opečieme pokrájanú sušenú šunku. Keď je ryža uvarená, pridáme bryndzu a rozmiešame ju do hladka, následne pridáme opečenú sušenú šunku, plátok masla a nakoniec posekanú zelenú vňať lahôdkovej cibuľky. Ochutíme soľou a korením.

Paprika plnená bryndzou
Potrebné suroviny: 8 paprík, 400 g bryndze, 2 žĺtky, cesnak, olej, paradajky, kôpor, soľ, mleté čierne korenie
Príprava receptu: Papriky dôkladne umyjeme , odkrojíme vršky a vyberieme semienka. Bryndzu rozmiešame so žĺtkami, posekaným kôprom a mletým korením. Na plech dáme alobal. Papriky naplníme bryndzovou plnkou a uzavrieme vrškami. Okolo paprík naukladáme rozkrojené paradajky a posekaný cesnak. Trochu osolíme, polejeme olejom a dáme piecť. Pečieme asi 1/2 hodinu. Potom papriky otočíme a pečieme dalšiu 1/2 hodinu. Podávame s čerstvým pečivom.

Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš
účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.