Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
3. jún. 2020Karolína
BratislavaBratislava 14°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
22.12.2015 13:00 Relax
FOTO Recept: Kapustnica
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
22.12.2015 13:00 Relax

FOTO Recept: Kapustnica



BRATISLAVA - Kapustnica sa pripravuje z kyslej kapusty. Líši sa podľa regiónu a obdobia varenia na pôstnu a sviatočnú. Do pôstnej katolíckej vianočnej (Štedrý deň) sa nedáva mäso, zahusťuje sa napr. bielymi hladkými haluškami, smotanou alebo postrúhaným zemiakom. V luteránskej kapustnici na Vianoce nájdeme aj mäso a všetky ostatné zložky. Vo sviatočnej nájdeme napr. údené mäso a klobásu. Nevyhnutné sú sušené hríby.


Suroviny:

1 Kg kyslej kapusty, 1 údené koleno, 0,5 bravčových kostí, 50 g sušených hríbov, 2 cibule, mleté čierne korenie, 4 strúčiky cesnaku, 3 bobkové listy, po 10 zrniek nového a čierneho korenia, soľ, mletá sladká paprika, olej, slanina, klobása, 1 PL hladkej múky,

 

Príprava receptu:

1. Do väčšieho hrnca dáme prepláchnutú kapustu, údené koleno, bravčové kosti, bobkový list, celé korenie, nové korenie, soľ, cesnak, vodu a dáme variť.

2. Keď je koleno na polovicu uvarené, pridáme vopred namočené hríby, klobásu a spolu dovaríme do mäkka. Koleno, klobásy a kosti vyberieme, mäso oberieme, pokrájame a vložíme späť do kapusty. Slaninu a cibuľu nakrájame na kocky, opečieme na oleji, pridáme múku, mletú papriku, krátko opražíme a nalejeme do hrnca.

3. Dochutíme soľou, mletým korením, krátko povaríme a odstavíme.

Pôstna kapustnica.

Suroviny:

½ kg kyslej kapusty, 2 l vody, 2 lyžice oleja, 2 lyžice hladkej múky, 1 cibuľa, 1 malá lyžička soli, 1 malá lyžička mletej červenej papriky, 4 strúčky cesnaku, 6 ks sušených sliviek, 3 lyžice sušených hríbov, 4 zemiaky, vegeta

 

Príprava receptu:

Na oleji speníme nakrájanú cibuľu, pridáme kapustu a dusíme asi 30 minút. Potom pridáme vodu, slivky, hríby, soľ, vegetu a uvaríme do mäkka. Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a uvaríme v druhom hrnci v slanej vode. Zlejeme ich a pridáme k mäkkej kapuste. Z oleja, múky a papriky urobíme svetlú zápražku, ktorú nalejeme do kapustnice. Pridáme prelisovaný cesnak, dochutíme, necháme prejsť varom a odstavíme.

 

Prajeme dobrú chuť.



reklama


Zdroj: NETKY.SK, SITA, TASR

Foto:  internet



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC