FOTO Recept: Zavárame maliny a varíme lekvár
BRATISLAVA - Maliny patria k najchutnejšiemu ovociu. Čím je ich farba tmavšia, tým viac obsahujú antioxidantov.
Malinový kompót
1. Najskôr si pripravíme toľko sirupu, koľko budeme mať pohárov kompótu. Do 1 litra vody pridáme 400g kryštálového cukru, prevaríme a necháme vychladnúť.

2. Umyté, odstopkované maliny nasypeme do pripravených pohárov a zalejeme sirupom. Okraje pohárikov utrieme do sucha a dobre uzatvoríme. Sterilizujeme 20 minút pri 180°C.


Malinový džem
1. 1 kg malín umyjeme, dáme do hrnca a rozvaríme.

2. Asi po piatich minútach rozmixujeme ponorným mixérom a varíme ďalších 20 minút na miernom ohni.


3. Potom pridáme 400 g želírovacieho cukru 2:1 Gelfix extra, povaríme 2-3 minúty a ešte horúci nalejeme do umytých pohárikov. Dobre uzavrieme, obrátime hore dnom a zabalíme do deky, v ktorej ich necháme vychladnúť.

4. Dobrá rada – ak nechcete mať v džeme zrniečka, po rozvarení maliny prepasírujte, alebo pretlačte cez husté sitko.


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš
účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.
Zdroj: NETKY.SK, SITA, TASR
Foto: internet
Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk