Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
19. jún. 2019Alfréd
BratislavaBratislava 18°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
02.06.2019 11:20 Gurmán
Jahodová sezóna je v plnom prúde
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
02.06.2019 11:20 Gurmán

Jahodová sezóna je v plnom prúde



BRATISLAVA - Jahody pre svoju nezameniteľnú chuť, vôňu aj vzhľad zastupujú dôležité miesto v kuchyni. Nemenej dôležité sú aj pre naše zdravie a krásu, pretože sú cenným zdrojom vitamínov a minerálnych látok.


Sezóna zberu domácich voňavých červených a šťavnatých jahôd je v plnom prúde. Ich chuť je sladká a osviežujúca.

 

Svojím obsahom a kombináciou výnimočných látok sa jahody zaraďujú medzi „super ovocie“, a preto majú aj neskutočne veľa pozitívnych účinkov na naše zdravie.

 

Tvarohový koláč s jahodami

 

Potrebné suroviny: 350 g múka polohrubá, 500 ml kefír, 1 ks vajce, 200 ml olej, 250 g cukor kryštál, 1 PL sóda bikarbóna, 3 PLkakao, 1 ks cukor vanilkový, lekvár

Plnka: 2 ks kyslá smotana, 250 g tvaroh, 80 g cukor práškový, 1 ks cukor vanilkový, 1 ks smotana na šľahanie, 1 ks stužovač, piškóty okrúhle, jahody sterilizované

Poleva: 1 ks kyslá smotana, 100 g čokoláda varová

 

Príprava receptu: Suroviny na cesto všetky spolu vymiešame a pečieme na 175 stupňov približne 25 minút. Na upečené vychladnuté cesto natrieme lekvár a poukladáme piškóty, pomedzi piškóty dáme polky alebo štvrťky jahôd /podľa veľkosti/, potom navrstvíme plnku.
Na plnku vymiešame tvaroh a smotany s cukrom a vanilkovým cukrom, primiešame vyšľahanú šľahačku so stužovačom. Na polevu rozpustíme čokoládu nad parou a primiešame kyslú smotanu, natrieme na plnku a dozdobíme. Dáme do chladu stuhnúť na pár hodín, aby nám aj piškóty zmäkli.

 

 

Jahodové muffiny

 

Potrebné suroviny: 2 celé vajíčka, 1/2 hrnčeka mlieka, 1/2 hrnčeka oleja, 1 hrnček pokrájaných jahôd, 100g čokolády posekanej na kocky, 1 väčší mäkký banán, 2 hrnčeky polohrubej múky, 1/2 hrnčeka kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, štipka soli, 1ČL prášku do pečiva, 1ČL sódy bicarbóny

 

Príprava receptu: Vajíčka vymiešame do penista s cukrom a štipkou soli. Pridáme banán popučený vidličkou na kašu. Prilejeme mlieko, pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a sódou bicarbónou. Nakoniec prilejeme zľahka olej. Vareškou ručne primiešame posekanú čokoládu a na koniec posekané jahody. Plníme košíky a pečieme vo vyhriatej rúre na 160° 15-20min. Pri objeme hrnčeka 250ml mi vyšlo 16 muffiniek. Inak, kľudne môžete polovicu múky nahradiť celozrnou, aj tak budú muffinky pekne nadýchané.



reklama


reklama


Zdroj: netky JH

Foto:  Pixabay



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok