Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
22. okt. 2019Sergej
BratislavaBratislava 20°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
03.06.2017 16:44 Gurmán
Jarná cibuľka je hotovým zázrakom
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
03.06.2017 16:44 Gurmán

Jarná cibuľka je hotovým zázrakom



Vňaťová cibuľka si cestu do našich jedálničkov našla už dávno. Jej obľúbenosť pramení aj z toho, že je ľahko a lacno dostupná po celý rok. Za pár drobných tak dostanete nielen zväzok úžasnej sviežej chute a vône, ale aj poriadnu dávku zdravia.


Dnes samozrejmá súčasť nášho jedálnička menom vňaťová cibuľka sa do Európy dostala z Číny, kde bola známa už pred štyrmi tisíckami rokov. Oproti "klasickej" sa vyznačuje hlavne snehobielou cibuľkou, z ktorej rastie dlhá zelená vňať. V kuchyni navyše spotrebujete s prehľadom obe dve jej časti.

 

Konzumácia jarnej cibuľky má svoje zdravotné benefity. Táto zelenina je bohatá na antioxidanty, ktoré telu pomáhajú zbaviť sa voľných radikálov. Okrem toho je plná vitamínu C, pomôže vám udržať správnu hladinu cholesterolu a krvného tlaku, a pôsobí tak vlastne ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení. Nájdete v nej aj poriadnu dávku vitamínu K, čo je kľúčové pre udržanie zdravých kostí. Vďaka "céčku" sa tvorí dostatok kolagénu, "Káčko" sa zase postará o dostatočnú hustotu kostného tkaniva.

 

Jarná cibuľka je známa aj pre svoje antivirotické a antibakteriálne účinky. Okrem toho pôsobí ako prevencia niekoľkých typov rakoviny (najmä rakoviny hrubého čreva) i žalúdočných ochorení. Je viac než vhodná pre diabetikov, pretože pomáha udržiavať hladinu cukru v krvi.

 

Čo s cibuľkou v kuchyni?   

- Biela časť jarnej cibuľky je o dosť jemnejšia než klasická cibuľa Hodí sa preto do šalátov alebo napríklad na chleba s tvarohom. 

- Jemne nasekanú zelenú časť môžete použiť aj namiesto pažítky.     

- Vďaka jej sviežej vôni a jemne pikantnej chuti ju oceníte v nátierkach.   

- Cibuľka vynikne aj pri tepelnej úprave. Jemne či hrubo nasekanú ju zalejte vriacim vývarom, aby sa sparila, ale zostala chrumkavá.   

- Výborne doplní pečeného lososa alebo inú rybu, stačí ju pozdĺžne prokrojit a pokvapkanú olivovým olejom pridať do pekáča.   

- Nezaobídu sa bez nej ani mäsové zmesi alebo náplne do mäsových rolád či plnky.

- Skvele sa dopĺňa s mäsom, bylinkami, inou zeleninou i mliečnymi výrobkami, jednoducho so všetkým, čo vás napadne. Proste sa nesmiete báť nechať ju vyniknúť!
 



reklama


Zdroj: netky JH

Foto:  internet



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok