Hráškový krém s osmaženou slaninkou
Suroviny: 3 šálky hrášku,1 cibuľa, 1 smotana na varenie, 3 zemiaky, 4 šálky vývaru alebo vody, soľ, korenie, štipka muškátového orieška, olej
Príprava receptu: Cibulu usmažíme na oleji do skovita zalejeme vývarom alebo vodou. Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nastrúhame na jemno, vložíme do vývaru a pridáme hrášok. Spolu varíme cca 15-20 minút. Rozmixujeme pridáme štipku muškátového orieška, soľ, korenie a nakoniec smotanu na varenie, ak sme pridali iba vodu dochutíme zeleninovým dochucovadlom.Varíme ešte 5-6 minút. Podávame s osmaženou slaninkou.

Krémová kalerábová polievka
Suroviny: 4 mladé kaleráby, 4 červené cibule, zeleninový bujón, 250 ml smotana na šľahanie, mleté čierne korenie, soľ podla chuti
Príprava receptu: Kaleráby ošúpeme, nakrájame na kocky pridáme na vačšie kocky pokrájané cibule, kocku zeleninového bujónu. Zalejeme vodou len niečo máličko nad zeleninu. Varíme takmer do mäkka. Pridáme šlahačkovú smotnanu, korenie a necháme spolu prevariť kým je kaleráb makky. Po dovarení dohladka rozmixujeme ponorným mixérom. Na zjemnenie môžeme pridať kúsok masla.

Syrová polievka
Suroviny: 1l vody, 1/2 veľkej cibule, 2 strúčiky cesnaku, 2 menšie zemiaky, 3 trojuholníky taveného syru, 1/2 ČL kurkumy, 1/2 ČL morskej soli, štipka bieleho korenia, 1 ČL ochucovadla bez glutamanu, 1 PL oleja
Príprava receptu: Na oleji speníme nastrúhanú cibuľu, pridáme nastrúhaný resp. pretlačený cesnak a nastrúhané zemiaky, pridáme vodu a za stáleho miešania varíme, pridáme koreniny, syr a varíme až do jeho úplného roztopenia. Servírujeme s opečeným chlebom.

Kôprová polievka
Suroviny: hrsť mladého kôpru, väčší zemiak, cibuľa, cesnak, mlieko, kyslá smotana aspoň 16%, hladká múka, koreniny
Príprava receptu: Na masle orestujeme cibuľku do sklovita, pridáme posekaný kôpor, premiešame a zalejeme vodou. Pridáme zemiak pokrájaný na kocky a okoreníme (soľ, bobkový list, nové korenie, ml.č.korenie, štipka cukru). Varíme kým zemiaky nie sú mäkké a polievku rozmixujeme. Nakoniec pridáme zátrepku z kyslej smotany, mlieka a hladkej múky. Ak by sa náhodou smotana predsa zrazila, polievku ešte raz rozmixujeme. Odstavíme polievku a pretlačíme ešte cesnak.

Karfiolový krém
Suroviny: 250g karfiolu, 500g očistených a na kocky nakrájaných zemiakov, 1 L vody, 2 PL vegety, 2 ČL kryštálového cukru, 1 ČL citrónovej šťavy, 100ml smotany na šľahanie, 100g kyslej smotany
Príprava receptu: Karfiol rozoberieme na ružičky, spolu so zemiakmi dáme do hrnca, zalejeme vodou, posypeme vegetou a varíme do mäkka cca 20 minút. Potom zeleninu rozmixujeme. Do rozmixovanej polievky pridáme citrónovú šťavu, cukor a obe smotany, privedieme do varu a hneď odstavíme.

Prajeme dobrú chuť!
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš
účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.