Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
9. dec. 2019Izabela
BratislavaBratislava 10°
Biblia
TV program
Moje Netky
25.10.2012 07:55 Ekonomika
Kríza donútila Talianov, aby si utiahli opasky a začali variť inak
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
25.10.2012 07:55 Ekonomika

Kríza donútila Talianov, aby si utiahli opasky a začali variť inak



Kríza donútila Talianov, aby si utiahli opasky a začali variť inak - Svet Jeden zo štyroch Talianov priznáva, že je v zložitej ekonomickej situácii, čo je o tri percentá viac ako vlani. Taliansko je známe svojou vášňou pre jedlo, ale v čase krízy sa viac


Jeden zo štyroch Talianov priznáva, že je v zložitej ekonomickej situácii, čo je o tri percentá viac ako vlani.

Taliansko je známe svojou vášňou pre jedlo, ale v čase krízy sa viac ako polovica Talianov snaží využiť pri varení aj zvyšky nedojedených jedál, aby z nich pripravili iný, nový pokrm.

Ako vyplýva z nedávno zverejneného prieskumu, 59 percent Talianov kúzli v kuchyni so zvyškami cestovín, chleba a zeleniny. Ide o trend, ktorý svedčí o tom, že vládne úsporné opatrenia a nezamestnanosť veľmi zasiahli peňaženky obyvateľstva.

V lepších časoch Taliani ročne vyhodili do smetných košov spolu 10 miliónov ton jedla za 11 miliárd eur, vyplýva z prieskumov potravinárskej asociácie Coldiretti. Počas ekonomickej krízy sa však ich správanie radikálne zmenilo.

"Receptov na prípravu jedál s využitím zvyškov je v Taliansku veľmi veľa. Stačí trocha tvorivosti, a môžete mať na tanieri mäsové guľky zo zvyšku hovädziny, pár vajec, chleba a kúštika syra," uviedol šéf Coldiretti Sergio Marini.

Dodal, že Taliansko je síce krajinou s bohatými kulinárskymi tradíciami, ale väčšina z preslávených jedál sa varí z tých najjednoduchších surovín, keďže časť receptúr pochádza z konca druhej svetovej vojny, keď bol v Taliansku veľký nedostatok potravín. 

Taká je toskánska "ribollita" – čo je v podstate zeleninová polievka minestrone zo včera nadrobená chlebom, alebo benátska "pinza" - žemľovka so sušeným ovocím, či neapolská "frittata di pasta" – omeleta s cestovinami.

Podľa štatistík Taliansko v júni zaznamenalo najväčší pokles spotreby v povojnovom období a spamätáva sa z neho len veľmi pomaly. Jeden zo štyroch Talianov totiž priznáva, že je v zložitej ekonomickej situácii, čo je o tri percentá viac ako vlani.

Zdroj: TASR



reklama


Zdroj: NETKY.SK, SITA, TASR

Foto:   TASR



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok