Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
17. nov. 2019Klaudia
BratislavaBratislava 10°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
09.06.2019 15:30 Gurmán
Liečivá, voňavá a chutná - to je baza
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
09.06.2019 15:30 Gurmán

Liečivá, voňavá a chutná - to je baza



BRATISLAVA - Začala sa sezóna rozvoniavajúcich bledožltých kvietkov bazy. Z jej extraktu alebo priamo z hotového sirupu vyrobíte nielen sirup a čaj, ale aj osviežujúcu zmrzlinu či sorbet. Odvážlivci, ktorí radi experimentujú, si určite radi pochutia na kvetoch bazy vypražených v palacinkovom cestíčku.


Vyprážané bazové kvety

 

Suroviny:

bazové kvety, 200 g hladkej múky, 2 vajíčka, 250 ml mlieka, šťavu z jedného citróna, štipku soli, škoricový cukor

 

Postup:

Mlieko a múku zmiešame. Pridáme vajíčka a šťavu z jedného citrónu a poriadne premiešame, aby nám vzniklo poloriedke cestíčko. Bazové kvety namáčame do cestíčka a vyprážame na rozpálenom oleji. Kvety môžeme na záver posypať škoricovým cukrom.

 

 

Bazová bábovka

 

Suroviny:

6 ks vajce, 140 g práškový cukor, 1 balíček vanilkový cukor, 3 PL bazový sirup, 1 štipka, soľ, 100 g polohrubá múka, 1/2 balíčka prášok do pečiva, 1 ČL čerstvá citrónová kôra, 2 PL olej, maslo na vymastenie formy, strúhanka na vysypanie formy

Poleva:

50 ml bazový sirup, 2 PL citrónová šťava, práškový cukor

 

Postup:

Rúru vyhrejeme na 180 °C a formu na bábovku vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Vajíčka si rozdelíme na žĺtky a bielky. Kú žĺtkom pridáme práškový a vanilkový cukor a bazový sirup - vymiešame do penista. Ku bielkom pridáme štipku soli a vyšľaháme na tuhý sneh. Do žĺtkovo-cukrovej zmesi po častiach striedavo primiešavame múku zmiešanú s práškom do pečiva a vyšľahaný sneh. Sneh primiešavame zľahka, aby sme zachovali objem. Nakoniec do cesta primiešame olej a citrónovú kôru. Hotové cesto vylejeme do vymastenej a vysypanej formy a pečieme vo vyhriatej rúre cca 30 minút. Na polevu si zmiešame bazový sirup s citrónovou šťavou a následne primiešavame toľko cukru, aby sme dosiahli požadovanú konzistenciu. Pripravenou polevou polejeme vychladnutú bábovku a necháme stuhnúť. 

 

 

Prajeme dobrú chuť!



reklama


Zdroj: netky KŠ

Foto:  pixabay, internet



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok