Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
18. jan. 2022Bohdana
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto.
Ilustračné foto.
31.10.2021 09:00 Environetky
Máte radi kávu a ekológiu? Novinka od fínskych vedcov vás iste poteší
ilustračné foto
ilustračné foto
ilustračné foto
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
31.10.2021 09:00 Environetky

Máte radi kávu a ekológiu? Novinka od fínskych vedcov vás iste poteší



HELSINKI - Výsledky štúdie by mohli odstrániť množstvo environmentálnych problémov súvisiacich s masovou výrobou jedného z najobľúbenejších nápojov na svete.


Fínski vedci vyvinuli novú metódu produkcie "udržateľnej" kávy, ktorá by sa mala namiesto plantáží pestovať v laboratóriáchTáto káva nevyrastá z kávových bôbov, ale zo zhluku buniek kávovníka v bioreaktore, v ktorom prísne kontrolujú podmienky rastu vrátane teploty, svetla a hladiny kyslíka. Po upražení kávy ju môžeme pripraviť rovnakým spôsobom ako bežnú kávu. "Je to skutočne káva, pretože v tomto produkte nie je nič iné len kávový materiál," povedal pre AFP Heiko Rischer, ktorý vedie tím vedcov z fínskeho technického výskumného centra VTT.

 

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: Jeff Bezos chce vybudovať súkromnú vesmírnu stanicu. Ako bude vyzerať?

 

Výskumníci využili rovnaký spôsob takzvaného bunkového poľnohospodárstva, aký využívajú na produkciu mäsa v laboratórnych podmienkach, ktorá si nevyžaduje zabíjanie hospodárskych zvierat. Minulý rok jeho predaj po prvý raz povolili úrady v Singapure. "Samozrejme, že káva je problematickým výrobkom," povedal Rischer. Čiastočne je to podľa neho spôsobené tým, že zvyšujúce sa globálne teploty znižujú produktivitu existujúcich plantáží, čo núti pestovateľov kávy, aby odlesňovali čoraz väčšie plochy dažďových pralesov. Hľadanie alternatív je podľa Rischera potrebné aj vzhľadom na problémy spojené s diaľkovou prepravou a využívaním fosílnych palív.

 

 

Fínski vedci pripravujú kompletnejšiu analýzu toho, do akej miery by bol ich produkt udržateľný aj pri masovej výrobe. Domnievajú sa, že v porovnaní s konvenčnou kávou by si jej produkcia v laboratóriách vyžadovala menej zdrojov a pracovníkov. "Vieme už to, že množstvo spotrebovanej vody je omnoho nižšie, ako je potrebné pri pestovaní (kávy) na plantáži," uviedol Rischer.

 

Možno vás zaujme: Facebook údajne plánuje zmeniť svoj názov

 

Momentálne môžu túto "laboratórnu" kávu ochutnávať len členovia špeciálne trénovaného panela senzorických analytikov. Povolené majú ale túto kávu len "ochutnať a vypľuť, nemôžu je prehltnúť", uviedol vedec Heikki Aisala, podľa ktorého je bunková káva oproti tej bežnej menej horká. Je to, ako vysvetľuje, spôsobené o trochu nižším množstvom kofeínu.

 

 

Vedúci výskumu odhaduje, že potrvá minimálne 4 roky, kým káva fínskych vedcov získa oficiálne schválenie od miestnych úradov. Fínsko patrí podľa údajov analytickej skupiny Statista k jedným z najväčších konzumentov kávy na svete – tamojší obyvatelia spotrebujú za rok v priemere 10 kilogramov kávy na osobu.

 

 

 



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: TASR/Netky Lukáš Dedík

Foto:  VTT, Unsplash



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

ilustračné foto
ilustračné foto
ilustračné foto

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok