Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
20. okt. 2020Vendelín
BratislavaBratislava 14°
Biblia
TV program
Moje Netky
21.08.2020 16:31 Zaujímavosti
Muž sa otrávil cuketou z vlastnej záhradky, na vine je kukurbitacin
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
21.08.2020 16:31 Zaujímavosti

Muž sa otrávil cuketou z vlastnej záhradky, na vine je kukurbitacin



Všetko nasvedčovalo tomu, že britský manželský pár si užije bežnú večeru v pohodlí domova. K rybe sa podávala zelenina z vlastnej záhradky, čo sa ale vzápätí ukázalo ako poriadny problém. Cuketa totiž spôsobila mužovi otravu a niekoľkodňové zdravotné problémy.


Šesťdesiatštyriročný Mike Andrews zo severovýchodného Anglicka pracuje ako manažér hudobnej spoločnosti. Okrem toho je spoločne so ženou vášnivým záhradkárom. Keď sa ale zahryzol do cukety, ktorú vypestoval za domom na záhrade, zacítil silne horkú chuť.

 

"Bolo to príšerné, mal som v ústach peklo. Okamžite som povedal žene, nech to vypľuje a neprehĺta. Našťastie to urobila," uviedol Andrews, ktorý kus zeleniny zjedol.

 

V nasledujúcich štyroch dňoch trpel Brit príznakmi otravy. Okrem hnačky a nevoľnosti sa objavovali aj halucinácie. Tie boli spôsobené toxickým kukurbitacinom, ktorý sa môže v tekvicovitej zelenine vyskytovať.

 

 

Jeho prítomnosť v zelenine sa vyznačuje práve extrémne horkou chuťou, čo našťastie väčšinu stravníkov ihneď odradí. V extrémnych prípadoch by totiž mohla látka preťažiť organizmus a spôsobiť smrť.

 

"Štyri dni som sa triasol, potil sa, mal som halucinácie," uviedol Andrews. Ten si ale svoj stav s konzumáciou cukety najskôr nespojil. Neskôr ale zistil, že tento rok v lete nie je jeho prípad ojedinelý.

 

Toxickú látku totiž obsahovali semienka od dvoch konkrétnych výrobcov, ktoré ale boli z trhu už stiahnuté.

 

"Cuketa vyzerala skvele, vôbec by ma nenapadlo, že je s ňou niečo zle. Po tejto skúsenosti už ich asi jesť nebudem," dodal Andrews, ktorý, podľa svojich slov, cítil horkú chuť na perách až dva týždne po konzumácii.



reklama


Zdroj: Netky Barbora Lucivjanska

Foto:  Unsplash @louishansel



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok