Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
8. jún. 2023Medard
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračná fotografia
Ilustračná fotografia
07.05.2023 12:00 Gurmán
Navarte si s Netkami! Bryndzový koláč s cuketou
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
07.05.2023 12:00 Gurmán

Navarte si s Netkami! Bryndzový koláč s cuketou



Obdobie bryndze už tradične prichádza s mesiacom lásky, a tak nám nedalo upiecť si niečo dobré. Veríme, že vás našim receptom na bryndzový koláč s cuketou inšpirujeme.


Bryndzový koláč s cuketou

 

Suroviny

Cesto:

280 g hladká múka

170 g maslo

5 PL voda

1 KL soľ

 

Plnka:

1 ks cuketa

2 PL maslo

2 PL olivový olej 

1 ks cibuľa

2 strúčiky cesnaku

3 vajcia

1 ks smotana na šľahanie

1/2 KL soľ

1/4 KL mleté čierne korenie

1/4 KL muškátový oriešok

200 g bryndza 

 

Postup

Vo väčšej miske si zmiešame múku a soľ, pridáme studené maslo pokrájané na kocky a medzi prstami spracujeme, až kým nedostaneme mrveničku. Potom postupne po lyžiciach pridávame studenú vodu (4-6 polievkových lyžíc), kým nám cesto nevytvorí jeden bochník. Cesto vyformujeme do hrubého kruhu a vo fólii uložíme do chladničky na 30 minút.

 

Medzitým si pripravíme cuketu, ktorú umyjeme a aj so šupkou pokrájame na hrubšie kolieska, ktoré rozložíme na papierovú utierku a nasolíme. Cuketu necháme aspoň 10 minút "vypotiť". 

 

V panvici na horúcom masle a oleji opražíme nasekanú cibuľku domäkka. Pridáme cesnak, kolieska cukety a opekáme asi 3 minúty. Potom obsah panvice vysypeme do sitka, scedíme a necháme vychladnúť. 

 

Na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme tuhé cesto do kruhu o veľkosti o cca 3 cm presahujúcej priemer formy na koláč. Následne ho pomocou navinutia na valček premiestnime do suchej formy, pritlačíme dno i boky a odrežeme prečnievajúce okraje cesta. Dno korpusu poprepichujeme vidličkou a formu uložíme do mrazničky na 30 minút. Potom cesto preložíme papierom na pečenie, zaťažíme a vložíme do rúry vyhriatej na 180°C na 15 minút. Potom opatrne vytiahneme papier a korpus pečieme ďalších 5 minút, kým jemne nezhnedne. Vyložíme z rúry a necháme odpočívať.

 

Do väčšej misky rozbijeme celé vajíčka, prilejeme smotanu, pridáme soľ, korenie a muškátový oriešok. Všetko spolu vyšľaháme metličkou. Na korpus poukladáme cuketu s cibuľkou a cesnakom a prelejeme ju vajíčkovo-smotanovou zmesou. Na vrch bohato rozdrobíme kúsky bryndze a dáme piecť na ďalších 30 minút do zlatohneda.

 

Prajeme dobrú chuť!

 

 

 



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: KB Netky

Foto:  pixabay



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok