Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
8. jún. 2023Medard
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračná fotografia
Ilustračná fotografia
13.05.2023 12:00 Gurmán
Navarte si s Netkami! Špargľové rizoto
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
13.05.2023 12:00 Gurmán

Navarte si s Netkami! Špargľové rizoto



Jar v kuchyni už tradične patrí špargli, jej liečivé účinky sú známe už od nepamäti, obsahuje plno vzácnych živín a vitamínov ako je vitamín B, C, E, K a ďalšie telu prospešné látky. Špargľa má tiež pozitívny účinok na funkciu ľadvín, podporuje plodnosť a pôsobí ako afrodiziakum. Špargľa má veľa využití v kuchyni, my vám ponúkame recept na lahodné špargľové rizoto.


Suroviny

460 g zelenej špargle

250 g ryže arborio

3 šalotky

20 g masla

150 ml bieleho suchého vína

1 citrón

olivový olej

parmezán 

celé čierne korenie

soľ

 

Postup

Umytú špargľu prerežeme na tri časti - dolné tretiny s hrubšou kôrou, jemnejšie vrchné hlavičky a stredové časti. Dolné tretiny pozdĺžne prekrojíme na polovice a vložíme do vriacej vody. Pridáme štipku soli, celé čierne korenie a varíme približne 12 minút. Potom vývar precedíme a na miernom ohni necháme zohrievať.

 

V hrnci na lyžici oleja zľahka orestujeme hlavičky špargle približne 2 minúty, potom ich vyberieme a odložíme. Do hrnca dáme olej, maslo a necháme roztopiť. Pridáme nadrobno nakrájanú šalotku a za stáleho miešania opekáme približne 4 minúty.

 

Základ ochutíme citrónovou kôrou a prisypeme ryžu. V miešaní pokračujeme ešte 2 minúty, kým sa ryža ohreje a čiastočne opečie. Podlejeme vínom a miešame, kým sa alkohol odparí a ryža absorbuje všetku tekutinu. 

 

Stredové časti špargle pokrájame na malé kúsky a pridáme do hrnca. Postupne prilievame horúci špargľový vývar, až keď ryža vsiakne predošlú dávku. Opakujeme ďalších približne 20 minút na miernom ohni za neustáleho miešania. 

 

Odstavíme z plameňa, prilejeme šťavu z polovice citróna, dochutíme soľou a pridáme maslo. Premiešame a pred servírovaním necháme chvíľu postáť. Na záver špargľové rizoto dozdobíme opečenou špargľou a posypeme parmezánom.

 

Prajeme dobrú chuť! 

 



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: kuchynalidla.sk

Foto:  unsplash / pixabay



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok