Žihľavovo-špenátový quiche s bryndzou
Suroviny:
Cesto: 200 g múka polohrubá, 100 g maslo zmäknuté, 1 ks vajíčka, štipka, soľ
Plnka: 300 - 400g špenát, 4 zväzky listy žihľavové, 250 g bryndza, 100 g jogurt biely, 1 ks cibuľa, olej
Postup:
Najskôr si pripravíme cesto. V miske zmiešame múku, zmäknuté maslo, štipku soli a vajíčko. Dáme na polhodinu do chladničky, zakryté v miske. Medzitým si pripravíme zmes do plnky. Žihľavu sparíme horúcou vodou. Na oleji popražíme nakrájanú cibuľu(tak aby bola mäkká). Pridáme listy špenátu a žihľavy. Chvíľočku podusíme a osolíme. Cesto si vyberieme z chladničky, dáme do formy, popicháme vidličkou a dáme tak na 10 minút piecť na 140 stupňov. Zatiaľ si zmiešame bryndzu spolu s bielym jogurtom. Po 10 minútach cesto vyberieme z rúry, dáme naň špenátovo žihľavovú zmes a zalejeme bryndzou. Následne dáme ešte zapiecť. Samozrejme množstvá do plnky sú len orientačné, každý si pomer môže zvoliť podľa toho čo najviac obľubuje.
VIDEO
Zdravá veľkonočná plnka
Suroviny:
1,5 hrnčeky kukuričná krupica, 1/2 balíček kypriaci prášok, 1 PL ľanové semienka, 1 balíček AlfaBio Tofu údené, biele, lahôdkové na kocky, 1/4 hrnček olivový olej, 1/2 hrnček voda, 1 hrsť posekaný medvedí cesnak, podľa chuti zmes 5 korení, soľ, 2 hrnčeky zeleninový vývar, želatína rastlinného pôvodu, podľa chuti zelenina zeleninová zmes- baby karotka, kukurica, hrach, pažítka, mrkva, rukola,trochu sekanej čerstvej petržlenovej vňate
Postup:
Suroviny na cesto spolu vymiešame a varíme pokým nezačne zmes tuhnúť, následne nalejeme do zapekacej nádoby, jemne vymastenej olivovým olejom. Cesto zapečieme do zlata, na 200°C, vyberieme a necháme vychladnúť. Ak použijeme zeleninovú mrazenú zeleninovú zmes, pred použitím ju chvíľku sparíme v horúcej vode alebo opražíme na cibuľke. Zdravšia varianta - čerstvú zeleninu nakrájame na vhodné rozmery a poukladáme na korpus. Nakoniec uvaríme želatínu a polejeme ňou zeleninu, necháme stuhnúť najlepšie cez noc v chladničke.
Veľkonočný zemiakový šalát
Suroviny:
1 kg zemiaky, 5 ks vajíčka, 3 ks mrkva, 1/2 ks cibuľa, 200 g sterilizovaný hrášok, 300 g kyslá uhorka, soľ, mleté čierne korenie, 100 ml sladká smotana
Majonéza: 2 PL biely jogurt, 1,5 PL horčica, 450 g majonéza
Postup:
Ako prvé si pripravíme zeleninu. Zemiaky v šupke uvaríme v osolenej vode. Necháme vychladnúť, očistíme a nakrájame na malé kúsky, alebo prepučíme. Mrkvu v šupke uvaríme v osolenej vode. Necháme vychladnúť, očistíme a nakrájame na malé kúsky. Vajíčka uvaríme v osolenej vode. Necháme vychladnúť, očistíme a nakrájame na malé kúsky. Cibuľku očistíme a nakrájame na čo najmenšie kúsky. Sterilizovaný hrášok scedíme. Uhorku nakrájame na malé kocky. Všetku zeleninu - zemiaky, mrkvu, hrášok, cibuľu, kyslú uhorku vložíme do veľkej nádoby. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Pripravíme si majonézu - vymiešame spolu majonézu, biely jogurt a horčicu. Majonézu pridáme do šalátového základu a všetko spolu dobre premiešame. Necháme odležať cez noc (12 h), aby sa nám prepojili chute. Podľa potreby dosolíme a dokoreníme. Pre zvýraznenie jemnej chuti môžeme pridať ešte trochu sladkej smotany. Servírujeme.
VIDEO
Jahňacie stehno s taboulehom, pečenou zeleninou a mätovým creme fraiche
Suroviny:
mäso jahňacie, cesnak, rozmarín čerstvý, olej olivový, soľ, mlieko, rasca celá, víno biele suché
Postup:
Mäso umyjeme, osušíme a namočíme do mlieka na noc do chladu. Na nasledujúci deň znova omyjeme od mlieka, osušíme, osolíme a posypeme celou rascou. V mixéri si rozmixujeme natrhaný rozmarín, cesnakové strúčiky, olivový olej a trochu bieleho vína. Mäso uložíme do pekáča, potrieme zmesou rozmarínu a cesnaku. Podlejeme vodou a vínom, prikryjeme a pečieme na 170 st.C cca 5 hodín. Priebežne polievame výpekom. Podávala som s pečenou zeleninou a taboulehom. Na osvieženie creme fraiche s čerstvou mätou.
Veľkonočný vajíčkový šalát s jablkami
Suroviny:
8 ks vajcia uvarené na tvrdo, 2 ks jablká nakrajané na kocky, 1 ks cibuľa nasekaná nadrobno, 2 ks uhorky kyslé nakrájané na kolieska, 100 g (alebo majonéza) smotana kyslá, 2 PL šťava citrónová, 1/2 CL korenie karí, soľ, 100 g jogurt biely, korenie čierne mleté
Postup:
Kyslú smotanu alebo majonézu zmiešame s jogurtom, citrónovou šťavou (môžete okysliť aj šťavou z nakladaných uhoriek), kari korením, soľou a mletým čiernym korením. Do misy nakrájame vajíčka, pridáme jablká, cibuľu, uhorky, zalejeme pripravenou zálievkou, premiešame a necháme trochu odpočívať v chladničke, aby sa nám chute dobre spojili.
Prajeme dobrú chuť.
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Kríza , ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš
účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.