Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
20. okt. 2019Vendelín
BratislavaBratislava 22°
Biblia
TV program
Moje Netky
Zem sa mení k horšiemu a je na nás, aby sme tomu zabránili.
Zem sa mení k horšiemu a je na nás, aby sme tomu zabránili.
13.08.2019 10:52 Environetky
Nový projekt má ukázať, ako cez stravu bojovať proti klimatickým zmenám
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
13.08.2019 10:52 Environetky

Nový projekt má ukázať, ako cez stravu bojovať proti klimatickým zmenám



BRATISLAVA - Už 1. septembra sa na Slovensku po prvýkrát spustí rastlinná výzva, ktorá pomôže Slovákom a Slovenkám bojovať s klimatickou krízou. Rastlinná výzva Jem pre Zem ich v rámci bezplatného 30-dňového programu naučí, ako svojím jedálničkom môžu hneď teraz začať znižovať svoju uhlíkovú stopu a pritom si naplno užívať svoje jedlo.


Výzva Jem pre Zem vznikla v reakcii na prehlbujúcu sa klimatickú krízu. "Ľudské stravovanie zohráva významnú rolu v napredovaní klimatických zmien a živočíšna výroba podľa OSN zodpovedá až za 14,5 % všetkých emisií skleníkových plynov," uviedol koordinátor projektu Jem pre Zem Michal Roško. 

 

 

Okrem toho je vysoká spotreba mäsa a živočíšnych výrobkov hlavnou príčinou výrubu dažďových pralesov, odlesňovania a straty biodiverzity vo svete. Potvrdzuje to aj najnovšia správa klimatického panelu (IPCC) ktorá hovorí o tom, že bez zmeny jedálničkov nedokážeme klimatické zmeny zastaviť.

 

 

"Podľa tejto správy dokáže rastlinné stravovanie do roku 2050 znížiť emisie z poľnohospodárstva a odlesňovania až na jednu tretinu oproti súčasnému vývoju," dodal Roško. Aj preto je podľa neho zmena jedálnička jedným s najsilnejších nástrojov, ktoré ako jednotlivci majú vo svojich rukách v boji s klimatickou krízou a odlesňovaním.

 

Rastlinná výzva ponúka riešenia pre ľudí, ktorí chcú pomôcť v boji s klimatickou krízou, avšak nechcú sa vzdávať svojich obľúbených jedál. 30-dňový program ich naučí, ako si ich pripravovať vo verzii priateľskejšej k životnému prostrediu. Účastníkom poskytne takmer stovku chutných receptov na tradičné jedlá, ako aj na exotické špeciality. "Na vyriešenie klimatickej krízy bude potrebné, aby každý z nás priložil ruku k dielu. Rastlinná výzva ľudí naučí, ako to robiť chutne a s radosťou." vyjadruje sa Roško.  

 

 

"Chceme ľuďom ukázať, že bojovať s klimatickou krízou sa dá aj naozaj chutným spôsobom. Aj preto sa zameriavame hlavne na tradičné jedlá, ktoré všetci poznáme a milujeme. Nebude teda chýbať rastlinná verzia sviečkovej, paprikáša, segedínskeho guláša, či rastlinné vepřo-knedlo-zelo," dodáva Roško. 

 

 

Projekt Jem pre Zem približuje ľuďom najnovšie výdobytky rastlinného potravinárstva, pomáha rozvíjať rastlinné podnikanie na Slovensku a presadzuje udržateľné riešenia v stravovaní, ktoré dokážu nasýtiť rastúcu svetovú populáciu. Ako sa hovorí: "Sme tým, čo jeme."

 

Do výzvy sa môžu záujemcovia zaregistrovať už dnes na stránke www.jemprezem.sk.



reklama


Zdroj: SITA/netky LČ

Foto:  Pixabay, Pexels, TASR, Instagram



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok