Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
25. jan. 2022Gejza
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
Potraviny, ilustračná fotografia
Potraviny, ilustračná fotografia
05.11.2021 11:18 Ekonomika
AKTUALIZÁCIA: O koľko presne zdražejú potraviny? Vieme odpoveď
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
05.11.2021 11:18 Ekonomika

AKTUALIZÁCIA: O koľko presne zdražejú potraviny? Vieme odpoveď



BRATISLAVA - Je to už naozaj definitívne? Prichádza zdražovanie potravín.


Slovenskí potravinári združení v Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komore (SPPK) pre rastúce ceny vstupov nútení zvýšiť ceny svojich produktov o desať až dvadsať percent. Hoci sa Slovensko rastu cien potravín nevyhne, v dlhodobom horizonte by mohla ďalšie zdražovanie zmierniť lepšia dotačná politika štátu a tiež zníženie marží obchodných reťazcov, uviedli na piatkovej tlačovej konferencii zástupcovia SPPK.

 

 

Aktualizácia 5.11. 12:00

„Žijeme dobu, keď zdražuje v podstate všetko, a je nemysliteľné, aby dlhodobo slovenský potravinársky priemysel na trhu nevedel zvýšiť svoje odbytové ceny. Chceme vyslať jasný signál, že v rámci celého potravinárskeho sektora z dlhodobého hľadiska je zvýšenie našich odbytových cien vo výške desať až 20 % nevyhnutnosťou,“ povedal predseda SPPK Emil Macho.

 

 

Podpredseda SPPK Marián Šolty zdôraznil, že zvýšenie odbytových cien potravinárskych podnikov je nevyhnutné na prežitie týchto firiem. „Keď nebudeme mať náš, slovenský priemysel, nebudeme mať alebo žiadne, alebo budeme mať tie potraviny, ktoré zostanú ostatným, a budeme živení len tým, čo budeme musieť prijať za cenu, o ktorej nebudeme rozhodovať,“ zdôraznil Šolty.

 

 

Potravinári pripomenuli, že spoločnosť oveľa ľahšie akceptuje zvýšenie napríklad cien pohonných látok či energií ako potravín. V minulosti sa pritom podľa SPPK výdavky domácností na potraviny pohybovali vo výške 40 - 50 %, pričom v súčasnosti je to iba 17 - 18 %.

 

 

Zásadné zvýšenie cien vstupov ohlásili napríklad hydinári, cukrovarníci, pekárenský priemysel, mliekarenský sektor či výrobcovia vín. Tí upozorňujú na rast cien energií potrebných na chladenie najmä bielych a šumivých vín o 30 - 60 % a tiež na rast ceny práce a ďalších vstupov. Ceny vína preto porastú o päť až 15 %. Problémy s rastom cien vstupov má tiež mlynský priemysel, výrobcovia olejov či konzervárne.

 

Prečítajte si: Zuzana Čaputová: Zdražovanie bude dočasné, platy pôjdu nahor

 

Macho podotkol, že vo vzťahu k obchodným reťazcom potravinári dlhodobo ťahajú za kratší koniec, a pripomenul, že dva veľké obchodné reťazce, ktoré ovláda rovnaký nemecký majiteľ, zarobili za posledných päť rokov na Slovensku približne miliardu eur. Celý potravinársky komplex na Slovensku má pritom ročný zisk okolo 50 - 70 miliónov eur. Macho dodal, že vláda má iba obmedzené možnosti, ako znížiť ceny potravín. Z dlhodobého hľadiska je jedinou možnosťou nastavenie trvalo udržateľnej poľnohospodárskej a potravinárskej politiky.



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: TASR/ Netky Kristýna Peštová

Foto:  Unsplash



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok