Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
18. okt. 2019Lukáš
BratislavaBratislava 14°
Biblia
TV program
Moje Netky
28.10.2010 07:29 Ekonomika
Označovanie potravín na obaloch Slováci vítajú, len ak to nezdvihne cenu
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
28.10.2010 07:29 Ekonomika

Označovanie potravín na obaloch Slováci vítajú, len ak to nezdvihne cenu




Predstaviť činnosť a úlohu Európskeho parlamentu (EP) v legislatívnom procese je zámerom podujatia Európsky parlament prichádza k vám, ktoré pripravila Informačná kancelária EP (IKEP) na Slovensku. Pilotný projekt zameraný na tému označovanie potravín vyvrcholil v Nitre diskusnými podujatiami, ktorých cieľom bolo oboznámiť občanov regiónu o konkrétnom legislatívnom návrhu. „V prvej fáze sa tento projekt organizuje iba na Slovensku, v Španielsku a vo Švédsku, v každej krajine na inú tému,“ uviedol riaditeľ IKEP na Slovensku Robert Hajšel.
Témou vybranou pre Slovensko bolo nariadenie EP a Rady o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom – označovanie potravín.  Návrh nariadenia schválili poslanci EP na júnovom plenárnom zasadnutí v prvom čítaní. Žiadajú v ňom jasnejšie, ucelenejšie a jednotné pravidlá pre označovanie potravín vo všetkých členských štátoch Európskej únie.  „Existujúci právny rámec by sa mal zjednodušiť, pretože nové nariadenie zlúči a nahradí súčasných sedem smerníc a jedno nariadenie,“ uviedla autorka parlamentnej správy a poslankyňa Európskeho parlamentu Renate Sommer. Podľa jej slov by mal mať každý potravinársky výrobok na prednej strane obalu vyznačený údaj o energetickej hodnote uvádzanej na 100 gramov alebo mililitrov výrobku v kalóriách a údaj o množstve soli, tukov a cukrov, ktoré výrobok obsahuje.
Na zadnej strane obalu by mala byť výživová tabuľka, v ktorej budú udávané hodnoty ďalších zložiek, ktoré výrobok obsahuje. Na obale by mal byť vyznačený nielen dátum spotreby, ale aj dátum výroby produktu. Spotrebiteľ by mal tiež dostať informáciu o pravosti výrobku, pretože vo viacerých prípadoch je pôvodný výrobok nahradený napodobeninami. „Ako príklad uvediem bryndzu. Tá pravá má byť vyrobená z ovčieho mlieka, na trhu sa však bežne predáva bryndza vyrobená z kravského mlieka,“ uviedol poslanec EP Miroslav Mikolášik. Podľa Sommer sa pri príprave nariadenia  objavili niektoré sporné body. „Napríklad či uvádzať energetickú hodnotu na 100 gramov výrobku alebo na jedno balenie, či uvádzať krajinu pôvodu výrobku alebo použiť označenie vyrobené v Európskej únii,“ uviedla. Nariadenie by malo byť schválené v druhom čítaní do júla budúceho roka. "Ak to prejde, budú mať obchodníci ďalšie tri - štyri roky prechodné obdobie, počas ktorého môžu dopredať výrobky zo skladu."
Podľa prieskumu uskutočneného agentúrou Focus na vzorke 1040 respondentov informácie uvedené na obaloch potravín nesleduje 22% opýtaných, najmä mužov. Viac ako štvrtina respondentov sleduje tieto informácie často, 51% opýtaných ich sleduje občas. Najdôležitejšou informáciou, ktorú si ľudia na obaloch potravín všímajú, je dátum spotreby alebo dátum výroby. Pre vyše polovicu respondentov je dôležitá informácia o krajine pôvodu a o zložení výrobku. S povinným zobrazovaním informácií na obaloch potravín súhlasí 83% respondentov, ale len tretina z nich by súhlasila aj v prípade, že by toto zobrazovanie viedlo k zvýšeniu ceny výrobku.

Zdroj: TASR



reklama


Zdroj: NETKY.SK, SITA, TASR

Foto:   TASR



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok