Jahodové tiramisu
Suroviny:
200 g podlhovasté piškóty, 2 dl likér Amaretto, 500 g jahody, 100 g Cukor kryštál, 2 KL vanilkový extrakt, 500 g syr Mascarpone, 250 g jemný tvaroh, 200 ml smotana na šľahanie
Postup:
Polovicu piškót poukladáme na dno plochej keramickej misky. Pokvapkáme polovicou likéru. Odložíme bokom. Polovicu jahôd odložíme bokom na finálnu dekoráciu a druhú zasypeme 2 lyžicami cukru. Jahody popučíme vidličkou na pyré. Polovicou pyré pokvapkáme piškóty na dne misky. Medzitým si pripravíme krém: Smotanu vyšľaháme s vanilkovým extraktom. Vo väčšej miske potom vyšľaháme mascarpone, tvaroh a zvyšný cukor. Nakoniec primiešame zvyšný likér a šľahačku. Polovicu krému rozotrieme na likérom a jahodovým pyré marinované piškóty. Na tie potom uložíme druhú polovicu piškót. Zalejeme zvyšným jahodovým pyré a zvyšným krémom. Na vrch poukladáme zvyšné jahody a odložíme do chladničky ,minimálne na 4 hodiny, ideálne cez noc.

Jahodové mafinky
Suroviny:
2 ks vajce, 1 hrnček Cukor kryštál, 1/2 hrnčeka rastlinný olej, 1/2 hrnčeka kyslá smotana, 1/2 hrnčeka mlieko, 2 hrnčeky polohrubá múka, 1 balíček kypriaci prášok, 2 KL vanilkový extrakt, 50 g čerstvé jahody
krém: 100 g maslo, 250 g Mascarpone, 100 g práškový cukor, 5 ks čerstvé jahody, 100 g čerstvé jahody na ozdobu
Postup:
Rúru rozohrejeme na 180 °C. Pripravíme si cesto - spolu vymiešame ingrediencie v nasledovnom poradí: vajcia, cukor, olej, mlieko, smotana, múka (v ktorej sme rozmiešali kypriaci prášok), vanilkový extrakt a na malé kocky nasekané jahody. Naporciujeme do formičiek a pečieme 15 až 20 min. Na krém vyšľaháme zmäknuté maslo s mascarpone a postupne pridávame cukor. Nakoniec pridáme šťavu z jahôd (odšťavené alebo prepasírované pyré), aby sa nám krém pekne zafarbil. Krém nanesieme na vychladnuté mafinky a každý ešte korunujeme kúskami jahôd.

Jahodové košíčky s mascarpone krémom a pistáciami
Suroviny:
300 g hladká múka, 200 g maslo, 100 g práškový cukor, 4 ks žĺtok, 1 KL citrónová kôra
krém: 500 g Mascarpone, 200 g biela čokoláda, 100 g cukor kryštálový, 200 ml kyslá smotana, 2 KL vanilkový extrakt
posypanie: 300 g čerstvé jahody, 2 PL nesolené, nepražené pistácie
Postup:
Rúru rozohrejeme na 180 °C. Múku preosejeme na dosku a primiešame cukor a citrónovú kôru. Studené maslo nakrájame na kocky a spolu so žĺtkami zapracujeme rukami do múky a vymiesime cesto. Vytvarujeme bochník, ktorý zabalíme do potravinárskej fólie a dáme odpočívať do chladničky aspoň na jednu hodinu. Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a vykrajujeme kolieska s ohľadom na veľkosť formičiek. Cesto poukladáme do formičiek. Formičky nemusíme vymazávať (cesto je dostatočne tukové, aby sa nelepilo). Dáme piecť, kým jemne nezhnednú – cca 12 minút. Košíčky vyklopíme a necháme vychladnúť. Pripravíme si krém. Nad vodným kúpeľom roztopíme bielu čokoládu a necháme vychladnúť. Potom postupne vyšľaháme mascarpone s čokoládou, cukrom, smotanou a extraktom. Krémom naplníme košíčky, pridáme nakrájané jahody a zasypeme nasekanými pistáciami.

Jahodový nepečený cheesecake
Suroviny:
0,5 kg jahody, 200g tvaroh, 250ml jogurt, 250ml šľahačková smotana, 1 citrón, 1 želatina, 200g maslové sušienky, 200g maslo, múčkový cukor
Postup:
Do zatváracieho mikroténového vrecka dáme sušienky. Podrvíme ich valčekom na cesto. Pridáme roztopené maslo. Vymiešame, aby nám vzniklo cesto. Premiestnime ho do tortovej formy. Lyžicou ho utlačíme a vytvoríme tak tenkú vrstvu. Formu dáme do chladničky. Jahody si nakrájame na menšie kúsky. Dáme ich do misky a pridáme cukor a citrónovú šťavu. Misku dáme do mikrovlnky na 3 minúty a výkon 600 watov. Jahody pustia šťavu. V ďalšej miske zmiešame tvaroh, jogurt, šľahačkovú smotanu, cukor, citrónovú šťavu a želatinu rozpustenú v troche vody. Kúsky jahôd, ktoré sme mali v mikrovlnke vyberieme a pridáme ich k plnke. Šťavu si ponecháme a pridáme do nej želatinu. Vyberieme si tortovú formu. Môžeme pár jahôd prekrojiť na polovicu a poukladať ich po bokoch formy, aby sme dosiahli zaujímavý efekt. Pridáme plnku a uhladíme povrch. Dáme do chladničky stuhnúť. Tortu polejeme ho jahodovou želatinou. A ozdobíme nakrájanými jahodami. Umiestnime ju naspäť do do chladničky, aby dobre stuhla. Ozdobte ju lístkami čerstvej mäty a môžete podávať.

Jahodový závin
Suroviny:
300 g lístkového cesta, 125 g smotanového syra (ako alternatívu môžete vyskúšať tvaroh), 2 lyžice medu (prípadne podľa chuti) – namiesto medu môžeme tiež použiť 50 g práškového cukru, 250 g čerstvých jahôd, 1 lyžičku vanilkového extraktu – voliteľné, 1 vajce na potretie
Postup:
Lístkové cesto rozvaľkáme na tenký plát. Do stredu plátu navrstvíme syr zmiešaný s medom a vanilkovým extraktom. Ľavú aj pravú cestu nakrájame na prúžky – 15 prúžkov na každej strane. Oba spodné aj vrchné prúžky potom odstránime (v strede ostane časť cesta na založenie). Na syr navrstvíme jahody nakrájané na plátky a vrchnú aj spodnú časť cesta zavinieme. Potom postupne prekladáme prúžky cesta cez jahodovú náplň, tak, aby sme pokryli celý povrch. Na cesto navrstvíme rozšľahané vajce a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov 25-30 minút, alebo kým povrch koláča nie je zlatistý. Necháme vychladnúť a môžeme podávať. Posypeme práškovým cukrom.

Prajeme dobrú chuť!
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš
účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.