Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
27. máj. 2019Iveta
BratislavaBratislava 19°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
11.05.2019 09:00 Gurmán
Pečené dobroty z májovej bryndze
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
11.05.2019 09:00 Gurmán

Pečené dobroty z májovej bryndze



BRATISLAVA - Obdobie letnej bryndze už tradične prichádza s mesiacom lásky, a tak nám nedalo upiecť si niečo dobré. Veríme, že vás inšpirujeme.


Bryndzovo-špenátový koláč

 

Suroviny:

1 balíček lístkové cesto, 2 PL olivový olej, 1 téglik kyslá smotana, 1 balíček mladý špenát, 2 strúčiky cesnak, 100 g bryndza, podľa chuti soľ, mleté čierne korenie

 

Postup:

Koláčovú formu vymastíme 1 PL olivového oleja. Lístkové cesto rozvaľkáme na kruh s priemerom asi o 2 cm väčším ako je priemer formy a vystelieme ním boky a lem formy. Na cesto roztrieme kyslú smotanu a jemne ju osolíme a okoreníme. Špenátové listy umyjeme pod tečúcou vodou, osušíme a vložíme do mixéra. Pridáme cesnak, 1 PL oleja, soľ a korenie. Všetko spolu rozmixujeme a navrstvíme na kyslú smotanu. Takto navrstvený koláč pečieme v rúre asi 25 minút pri 180 °C. Ešte na horúci koláč potom rozdrobíme bryndzu a môžeme podávať. 

 

 

 

Bryndzový koláč s cuketou

 

Suroviny:

280 g hladká múka, 1 KL soľ, 170 g maslo, 5 PL voda

Plnka:

1 ks cuketa, 2 PL maslo, 1 PL olivový olej, 1 ks cibuľa, 2 strúčiky cesnak, 3 ks vajce, 1 téglik smotana na šľahanie, 1/2 KL soľ, 1/4 KL mleté čierne korenie, 1/4 KL muškátový oriešok, 200 g bryndza

 

Postup:

Vo väčšej miske zmiešame múku a soľ. Pridáme studené maslo pokrájané na kocky a medzi prstami spracovávame, až kým nedostaneme kvázi mrveničku. Potom postupne po lyžiciach pridávame studenú vodu (4-6 PL), kým nám cesto nevytvorí jeden bochník. Cesto vyformujeme do hrubého kruhu a vo fólii uložíme do chladničky na 30 minút. Medzitým si pripravíme cuketu tak, že ju umyjeme, aj so šupkou pokrájame na hrubšie kolieska, ktoré rozložíme na papierovú utierku a nasolíme. Necháme 10 minút odvodniť/vypotiť. V panvici na horúcom masle a oleji opražíme cibuľku nasekanú na menšie kocky zhruba 5 minút, aby zmäkla. Pridáme prelisovaný cesnak a minútku smažíme. K cibuľke pridáme kolieska cukety a opekáme asi 3 minúty. Potom obsah panvice vysypeme do sitka, scedíme a necháme jemne vychladnúť. Na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme tuhé cesto do kruhu o veľkosti o cca 3 cm presahujúcej priemer formy na koláč. Následne ho pomocou navinutia na valček premiestnime do suchej formy (cesto obsahuje dostatok masla), pritlačíme dno i boky a odrežeme prečnievajúce okraje cesta. Dno korpusu poprepichujeme vidličkou a formu uložíme do mrazničky na 30 minút. Potom cesto preložíme papierom na pečenie, zaťažíme napríklad sušenou fazuľou či ryžou a vložíme do rúry vyhriatej na 180°C na 15 minút. Potom opatrne vytiahneme papier so záťažou a korpus pečieme ďalších 5 minút, kým jemne nezhnedne. Vyložíme z rúry a necháme odpočívať. Do väčšej misky rozbijeme celé vajíčka, prilejeme smotanu, pridáme soľ, korenie a muškátový oriešok. Všetko spolu vyšľaháme metličkou. Na korpus poukladáme cuketu s cibuľkou a cesnakom a prelejeme ju vajíčkovo-smotanovou zmesou. Na vrch bohato rozdrobíme kúsky bryndze a dáme piecť na ďalších cca 30 minút / do zlatohneda.

 

 

Prajeme dobrú chuť!



reklama


reklama


Zdroj: netky KŠ

Foto:  pixabay, internet



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok