Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
3. dec. 2021Oldrich
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
11.05.2019 09:00 Gurmán
Pečené dobroty z májovej bryndze
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
11.05.2019 09:00 Gurmán

Pečené dobroty z májovej bryndze



BRATISLAVA - Obdobie letnej bryndze už tradične prichádza s mesiacom lásky, a tak nám nedalo upiecť si niečo dobré. Veríme, že vás inšpirujeme.


Bryndzovo-špenátový koláč

 

Suroviny:

1 balíček lístkové cesto, 2 PL olivový olej, 1 téglik kyslá smotana, 1 balíček mladý špenát, 2 strúčiky cesnak, 100 g bryndza, podľa chuti soľ, mleté čierne korenie

 

Postup:

Koláčovú formu vymastíme 1 PL olivového oleja. Lístkové cesto rozvaľkáme na kruh s priemerom asi o 2 cm väčším ako je priemer formy a vystelieme ním boky a lem formy. Na cesto roztrieme kyslú smotanu a jemne ju osolíme a okoreníme. Špenátové listy umyjeme pod tečúcou vodou, osušíme a vložíme do mixéra. Pridáme cesnak, 1 PL oleja, soľ a korenie. Všetko spolu rozmixujeme a navrstvíme na kyslú smotanu. Takto navrstvený koláč pečieme v rúre asi 25 minút pri 180 °C. Ešte na horúci koláč potom rozdrobíme bryndzu a môžeme podávať. 

 

 

 

Bryndzový koláč s cuketou

 

Suroviny:

280 g hladká múka, 1 KL soľ, 170 g maslo, 5 PL voda

Plnka:

1 ks cuketa, 2 PL maslo, 1 PL olivový olej, 1 ks cibuľa, 2 strúčiky cesnak, 3 ks vajce, 1 téglik smotana na šľahanie, 1/2 KL soľ, 1/4 KL mleté čierne korenie, 1/4 KL muškátový oriešok, 200 g bryndza

 

Postup:

Vo väčšej miske zmiešame múku a soľ. Pridáme studené maslo pokrájané na kocky a medzi prstami spracovávame, až kým nedostaneme kvázi mrveničku. Potom postupne po lyžiciach pridávame studenú vodu (4-6 PL), kým nám cesto nevytvorí jeden bochník. Cesto vyformujeme do hrubého kruhu a vo fólii uložíme do chladničky na 30 minút. Medzitým si pripravíme cuketu tak, že ju umyjeme, aj so šupkou pokrájame na hrubšie kolieska, ktoré rozložíme na papierovú utierku a nasolíme. Necháme 10 minút odvodniť/vypotiť. V panvici na horúcom masle a oleji opražíme cibuľku nasekanú na menšie kocky zhruba 5 minút, aby zmäkla. Pridáme prelisovaný cesnak a minútku smažíme. K cibuľke pridáme kolieska cukety a opekáme asi 3 minúty. Potom obsah panvice vysypeme do sitka, scedíme a necháme jemne vychladnúť. Na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme tuhé cesto do kruhu o veľkosti o cca 3 cm presahujúcej priemer formy na koláč. Následne ho pomocou navinutia na valček premiestnime do suchej formy (cesto obsahuje dostatok masla), pritlačíme dno i boky a odrežeme prečnievajúce okraje cesta. Dno korpusu poprepichujeme vidličkou a formu uložíme do mrazničky na 30 minút. Potom cesto preložíme papierom na pečenie, zaťažíme napríklad sušenou fazuľou či ryžou a vložíme do rúry vyhriatej na 180°C na 15 minút. Potom opatrne vytiahneme papier so záťažou a korpus pečieme ďalších 5 minút, kým jemne nezhnedne. Vyložíme z rúry a necháme odpočívať. Do väčšej misky rozbijeme celé vajíčka, prilejeme smotanu, pridáme soľ, korenie a muškátový oriešok. Všetko spolu vyšľaháme metličkou. Na korpus poukladáme cuketu s cibuľkou a cesnakom a prelejeme ju vajíčkovo-smotanovou zmesou. Na vrch bohato rozdrobíme kúsky bryndze a dáme piecť na ďalších cca 30 minút / do zlatohneda.

 

 

Prajeme dobrú chuť!



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: netky KŠ

Foto:  pixabay, internet



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok