Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
19. nov. 2019Alžbeta
BratislavaBratislava 10°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
17.12.2018 09:00 Gurmán
Pečieme na Vianoce
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
17.12.2018 09:00 Gurmán

Pečieme na Vianoce



BRATISLAVA - Vianočný čas si spájame s dobrotami, ktoré sú neoddeliťeľnou súčasťou štedrovečerného stola. A čo tak prekvapiť svoju rodinu darčekom vo forme nových vôní a chutí počas Vianoc? Stačí si len vybrať a vyskúšať!


Vianočná štóla

 

Suroviny:

Kvások: 100 ml vlažné mlieko, 1 kocka droždie (42 g), 1 PL kryštálový cukor, hladká múka
Cesto: 500 g hladká múka, 1 balíček vanilkový cukor, 1/4 ČL soľ, 100 g orechy, 50 g pomarančová a citrónová kandizovaná kôra, 100 g kandizované ovocie (podľa chuti), 150 g hrozienka, 50 g sušené brusnice, 1 ks vajce, 100 ml mlieko, 150 g maslo, 4 PL rum, 1 PL med, 1 štipka mletá škorica, 1 štipka muškátový oriešok
maslo na potretie, práškový cukor na posypanie

 

Postup:
Kvások:
Do misky si dáme vlažné mlieko, do ktorého rozdrobíme droždie. Pridáme cukor a premiešame. Poprášime múkou, zakryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť (cca 20 - 30 minút). 

Cesto: Hrozienka a brusnice si zalejeme rumom a necháme odležať. Do misy preosejeme múku, pridáme vanilkový cukor, soľ, mletú škoricu, muškátový oriešok, posekané orechy, pomarančovú a citrónovú kandizovanú kôru, kandizované ovocie podľa chuti, scedené hrozienka a brusnice. Všetko spolu dobre premiešame. Potom pridáme vajíčko, mlieko, kvások, roztopené maslo, med a rum. Vypracujeme cesto. Hotové cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť cca 1 hodinu. Vykysnuté cesto jemne rozvaľkáme a následne preložíme na polovicu (môžeme nechať aj v tvare knedle - nemusíme vaľkať). Dáme na plech a necháme ešte  cca 30 minút kysnúť. 

Namiesto jednej veľkej si môžete pripraviť dve menšie štóly. Pripravenú štólu pečieme v rúre vyhriatej na 180 ° C cca 60 minút. Upečenú (ešte teplú) štólu potrieme roztopeným maslom a posypeme práškovým cukrom. 

 

 

Anglické vianočné koláčiky - Mince pies

 

Suroviny:

Cesto: 450 g hladká múka, 230 g maslo, 60 g krupicový cukor, 1 balíček vanilkový cukor, 3 ks vaječný žĺtok, 4 PL studená voda, vaječný bielok na potretie
Plnka - mincemeat: 1 ČL mletý muškátový oriešok, 1 ČL mleté nové korenie, 1 ČL mletá škorica, 1 ČL mleté klinčeky, 1 ČL mletý zázvor, 1/2 ČL mletý badián, 200 g hnedý cukor, 1 balíček vanilkový cukor, 100 g maslo, 220 ml brandy, 70 g mandle, 1 ks chemicky neošetrený pomaranč, 1 ks veľké jablko, 70 g sušené ríbezle, 70 g sušené brusnice, 170 g sultánky (hrozienka)

 

Postup:
Cesto:
Do misy si dáme múku a na kocky nakrájané zmäknuté maslo. Rukami vypracujeme na mrveničku. Potom do cesta pridáme cukor (krupicový a vanilkový) a premiešame. Pridáme aj vaječné žĺtky a opäť premiešame. Nakoniec do cesta pridáme studenú vodu a vypracujeme cesto, ktoré sformujeme do tvaru bochníka a dáme do chladničky na cca 30 minút. Vychladené cesto si rozdelíme na 2 kusy (aby sa nám s ním lepšie pracovalo) a na pomúčenej doske vyvaľkáme na plát. Následne z neho vykrajujeme väčšie kruhy, ktorými "vystelieme" formu na mafiny. Tak nám vzniknú košíčky, do ktorých budeme dávať plnku.

Plnka - mincemeat: Z uvedených surovín si jednoducho pripravíte lahodnú plnku.

Pripravíme si misku, do ktorej dáme mletý muškátový oriešok, nové korenie, škoricu, klinčeky, závor a badián. Všetko spolu dobre premiešame. Sušené ríbezle, brusnice a hrozienka dáme do hrnca. Pridáme jablko pokrájané na malé kocky, maslo a cukor (kryštálový a vanilkový). Dobre premiešame a na miernom ohni "varíme" kým sa nám maslo neroztopí. Potom ku zmesi pridáme posekané mandle, pomarančovú kôru a zmes korenín. Všetko spolu dobre premiešame. Necháme variť cca 5 až 10 minút. Hotovú zmes odstavíme a dáme do misky. Necháme mierne vychladnúť. Do mierne vychladnutej zmesi nalejeme brandy a dobre premiešame.

Plnkou plníme pripravené košíčky z maslového cesta. Druhú polovicu cesta tiež vyvaľkáme na plát a povykrajujeme napríklad hviezdičky, ktorými košíčky uzavrieme. Nakoniec každý košíček potrieme vaječným bielkom, môžeme ešte jemne posypať vanilkovým cukrom a pečieme v rúre vyhriatej na 150 °C približne 20 až 25 minút.

 

 

Kokosky

 

Suroviny: 

160 g práškový cukor, 1 balíček vanilkový cukor, 3 ks vaječný bielok, 170 g strúhaný kokos

 

Postup:
Rúru predhrejeme na 150 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Z bielkov ušľaháme sneh a po častiach všľaháme cukor. Následne všetko dáme do horúceho vodného kúpeľa a šľaháme až kým nie je krém teplý. Potom vyberieme z vodného kúpeľa a necháme vychladnúť. Následne všľaháme strúhaný kokos. Pripravenú zmes dáme do cukrárenského vrecka a nastriekame na plech malé hrudky. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 15 minút. 

 

 

Linecké kolieska

 

Suroviny:
450 g hladká múka, 200 g práškový cukor, 1 balíček vanilkový cukor, 1/2 balíčka kypriaci prášok, 250 g palmarín, 2 ks žĺtok, 1 ks citrón, obľúbený džem

 

Postup:
Múku preosejeme do väčšej misky alebo na pracovnú dosku. Pridáme preosiaty práškový cukor, balíček vanilkového cukru a polovicu balíčka kypriaceho prášku. Cukor a múku odsunieme do strán po celom obvode a vytvoríme jamku, do ktorej pridáme jemne zmäknutý palmarín nakrájaný na kocky. Do jamky pridáme žĺtky, citrónovú kôru a 1 KL citrónovej šťavy. Rukami potom vypracujeme celistvý bochník cesta, ktorý zabalíme do potravinárskej fólie a uložíme na cca hodinu do chladničky, aby sa nám s ním lepšie pracovalo. Vychladnuté cesto rozdelíme na dve polovice, a kým pracujeme s jednou tú druhú uchovávame naďalej v chladničke. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 3 mm. Keďže je cesto pomerne krehké vždy ho dobre pomúčime aj zospodu aj zhora, aby sa nelámalo a nelepilo. Vykrajujeme tvary podľa toho aká vykrajovačka sa nám páči či máme k dispozícii. Vždy však platí, že do stredu každého druhého (do polovice) vykrojených tvarov vykrojíme či vyrežeme otvor. Vykrojené kolieska, hviezdičky, kvietka či srdiečka poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre rozohriatej na 150 °C do zlatova. Keď vychladnú, natierame plné kolieska domácim džemom a zliepame spolu s vykrojenými kolieskami. Hotové kolieska ešte jemne zasnežíme preosiatym práškovým cukrom.

 

 

Nepečené čokoládovo-kokosové guličky s višňami

 

Suroviny:
250 g piškóty, 1/2 PL kakao, 50 g pomleté alebo posekané vlašské orechy, 100 g horká čokoláda, 50 g maslo, 50 ml rum, 100 ml silná káva, 2 PL lekvár alebo džem, 1 pohár višňový kompót, strúhaný kokos na obaľovanie, papierové košíčky

 

Postup:
Do misy pomelieme piškóty, pridáme kakao a pomleté alebo posekané orechy. Do druhej misky si dáme čokoládu s maslom a za občasného miešania necháme roztopiť vo vodlom kúpeli. Následne vylejeme do misy a pridáme aj rum, kávu a lekvár alebo džem. Všetko spolu dobre premiešame a podľa potreby môžeme ešte pridať šťavu z višňového kompótu. Ak máme višňový kompót s kôstkami, tak višne odkôstkujeme. Z pripavenej zmesi tvarujeme guličky - do každej vždy zabalíme aj 1 višňu. Takto pripravené guličky obalíme v strúhanom kokose a necháme odležať.

 

 

Prajeme dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.



reklama


Zdroj: netky KŠ

Foto:  pixabay



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok