BRATISLAVA - Odborníci na výživu v posledných rokoch skôr zatracujú konzumáciu vnútorností, v ktorých sa hromadia škodlivé látky. Pečienka je však výnimkou.
Obsahuje veľa železa, kyseliny listovej a zinku, takže je vhodná najmä pre ľudí, ktorí jedia málo mäsa. Tieto živiny totiž pomáhajú pri tvorbe červených krviniek. Preto je pečienka dobrou prevenciou proti anémii a prispieva k rýchlejšiemu zotaveniu organizmu pri strate krvi po úraze alebo chirurgickom zákroku.
Zinok je zase podstatný pre dobrú obranyschopnosť, takže by sa túto pochúťku mali naučiť jesť najmä starší a chorí ľudia, prípadne tí, ktorým nechutí jesť alebo v snahe schudnúť znížili denné dávky potravy.
Aby sme sa vyhli problému chudokrvnosti, stačí si pečienku pripraviť raz týždenne. Nie je však vhodná pre pacientov s vysokým cholesterolom a tehotné ženy, u ktorých nadmerné množstvo vitamínu A môže zapríčiniť abnormálny vývoj plodu.
Je vhodná na prípravu paštét alebo halušiek do vývaru, no rovnako z nej môžeme pripravovať chutné minútky.
Jemná konzistencia s nízkym obsahom tukov umožňuje rýchlu prípravu, najlepšie na kvalitných panviciach alebo vo woku s použitím minimálneho množstva oleja, aby sme dodržali zásady racionálnej výživy. Chuťovo sa výborne snúbi s ryžou alebo zapečená s lístkovým cestom.
Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš
účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.
Zdroj: NETKY.SK, SITA, TASR
Foto: internet
Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk