Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
4. júl. 2022Prokop
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
29.06.2019 13:05 Ekonomika
Pekárne si začínajú vychovávať vlastných žiakov
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
29.06.2019 13:05 Ekonomika

Pekárne si začínajú vychovávať vlastných žiakov



BRATISLAVA - Pekárenské spoločnosti si chcú vychovávať svojich vlastných ľudí už od školy. V súčasnosti je v systéme duálneho vzdelávania registrovaných a certifikovaných 14 pekární z celého Slovenska, ktoré sú oprávnené ho poskytovať.


Podľa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov a Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), ktorá zbiera prihlášky a následne udeľuje certifikáciu na duálne vzdelávanie, bude záujem pravdepodobne ďalej narastať. Dôvodom je akútny nedostatok ľudí, ktorí by mali záujem o prácu v pekárenstve. Odbor pekár skončilo v posledných rokoch len pár desiatok žiakov, pričom pekárne už od roku 2015 vyhlasujú, že v celom odbore chýba až 2000 ľudí.

 

Systém duálneho vzdelávania sa vyznačuje prepojením všeobecného a odborného teoretického vzdelávania s praktickou prípravou žiakov u konkrétneho zamestnávateľa.

 

 

"V posledných rokoch pekárne evidujú pokles záujmu mladých ľudí o štúdium pekárstva. Súvisí to aj s nízkymi mzdami, ktoré sú v odvetví. Avšak platí pravidlo, že vzdelávanie žiakov priamo v spoločnostiach zaisťuje vysokú úroveň kvalifikácie pracovníkov danej firmy. Z toho vyplýva, že spoločnosť, ktorá vzdelávanie poskytuje, udržuje krok s technologickými inováciami. Produktivita práce technika, ktorý pracuje so žiakom, sa zvyšuje o 10 až 20 %," zdôrazňuje Tatiana Lopúchová, predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

 

Využitím duálneho vzdelávania si sľubujú, že práca v pekárni zaujme mladých ľudí, vďaka čomu sa zvýši efektivita práce v prevádzkach, čo následne povedie k pozitívnemu hospodáreniu pekárenských firiem. Väčšina z nich sa aktuálne nachádza v záporných číslach.

"Žiaci sa vyučujú v škole a praktické zručnosti majú možnosť nadobudnúť priamo v spoločnostiach. Táto forma vzdelávania sa v celej Európe považuje za najlepšie riešenie nezamestnanosti mladých a je kľúčovým faktorom k udržaniu vyspelosti krajín," konštatuje Lopúchová.

 

 

 

 



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: TASR/netky JH

Foto:  Pixabay



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok