Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
14. okt. 2019Boris
BratislavaBratislava 23°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
28.03.2019 18:24 Relax
Piť každý deň ochutené nápoje je rizikom
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
28.03.2019 18:24 Relax

Piť každý deň ochutené nápoje je rizikom



Možno nad tým ani nerozmýšľate a raz za deň si doprajete fľašu ochutenej limonády, džúsu alebo plechovku coly. Teraz prišli vedci z Harvardskej univerzity s trochu znepokojujúcimi závermi. Vykonali výskum, podľa ktorého je vypitie jednej plechovky osladeného nápoja denne škodlivé pre naše zdravie a zvyšuje sa tým riziko úmrtia na srdcové ochorenia až o 31 percent!


Štúdia, ktorú vykonávali vedci na Harvardskej univerzite, zistila, že každodenná konzumácia sladkých limonád, džúsov alebo energetických nápojov zvyšuje pravdepodobnosť úmrtia na srdcové ochorenia až o 31 percent! A zvyšuje sa aj riziko predčasnej smrti z akejkoľvek príčiny, vrátane rakoviny, až o pätinu. Riziko sa podľa nich zníži, ak vymeníte sladké nápoje za diétne, ale ak ich vypijete viac ako štyri, riziko sa opäť zvyšuje.

 

Vedúci výskumu Vasanta Malik hovorí, že ich výsledky sú úplne evidentné a naznačujú, že nahradenie sladkých nápojov obyčajnou vodou zlepšuje celkové zdravie a taky má vplyv na dlhovekosť. Aby zistili, ako ochutené sladké nápoje ovplyvňujú riziko úmrtia, analyzovali vedci 80 647 žien a 37 716 mužov po dobu veku 34 rokov.

 

 

Všetci účastníci boli opýtaní na zdravotné a životné návyky, a to každé dva roky. Výsledky publikované v časopise Circulation ukázali, že v porovnaní s tými, ktorí pili ochutené nápoje menej ako raz za mesiac, mali o 31 percent vyššiu pravdepodobnosť úmrtia na srdcové ochorenia. A každý ďalší sladký nápoj bol spojený s 10 % nárastom rizika ochorenia.

 

"Tieto zistenia sú v súlade so známymi nepriaznivými účinkami vysokého príjmu cukru na metabolické rizikové faktory," uviedol Walter Willett, profesor výživy Harvardskej univerzity.

 

"Je to tak silný dôkaz, že pitie nápojov sladených cukrom zvyšuje riziko cukrovky II. typu, čo je hlavný rizikový faktor predčasnej smrti," dodal. Konzumácia týchto sladených nápojov podľa lekárov spôsobuje navyše zubný kaz, dehydratáciu (väčšina z nich obsahuje kofeín, čo je diuretikum), slabší športový výkon a zvýšenie hmotnosti.



reklama


Zdroj: netky BL

Foto:  Unsplash



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok