Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
25. máj. 2020Urban
BratislavaBratislava 16°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
29.08.2018 17:09 Ekonomika
Pre vysoké náklady hrozí ekonomický kolaps, avizujú pekári
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
29.08.2018 17:09 Ekonomika

Pre vysoké náklady hrozí ekonomický kolaps, avizujú pekári



BRATISLAVA - Slovenskí pekári tento rok počítajú s rastom cien obilia na slovenskom trhu o 25 až 30 %. Informovala o tom Paulína Nedavašková z agentúry Nextina.


"Múka je pre pekárov základnou surovinou pri výrobe výrobkov, preto je nevyhnutné, aby sa takýto výrazný nárast jej ceny premietol do konečných cien. Už v septembri by sme mali definitívne vedieť, o koľko presne nám náklady vzrástli," priblížila Tatiana Lopúchová, predsedníčka predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov. Slovenskí pekári budú podľa nej musieť prehodnocovať odbytové ceny, pričom už teraz žiadajú odberateľov o ich úpravy.

 

Upozornila, že dôvodom sú okrem pšenice aj ďalšie drahšie vstupy do výroby. "Ceny surovín v súčasnosti tvoria tretinu z celkových nákladov na výrobu, mzdové náklady asi 40 % a približne 16 % nákladov pripadá na prepravu pečiva. Práve preprava je veľmi dôležitou súčasťou pekárenskej výroby. Každý deň z pekární odchádzajú desiatky dodávok, ktoré zásobujú predajne. Pritom cena pohonných látok vzrástla za prvý polrok o viac ako 7 %," podčiarkla Lopúchová.

 

Drahšie vstupy na výrobu v kombinácii s neúmerne rastúcimi osobnými nákladmi sú podľa nej pre slovenských pekárov ekonomickou "nočnou morou". Už v tomto roku prišlo k zvýšeniu príplatkov v rámci tzv. sociálneho balíčka, ale od nového roka sa opäť zvyšuje minimálna mzda. Tá určí ďalší rast príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatok v rámci druhého kola sociálneho balíčka, ktoré nastane 1. mája 2019.

 

Podľa Lopúchovej odpracujú budúci rok zamestnanci v pekárňach 43 % času v noci, 15 % času v sobotu a 17 % pracovného času v nedeľu, pričom v prípade kumulácie viacerých príplatkov môže cena práce na jedného zamestnanca narásť až trojnásobne. Hodinová mzda na zamestnanca, ktorá sa odvíja od zákonom stanovenej minimálnej mzdy, v takomto prípade vychádza až na 16,56 eura. To výrazne zvyšuje náklady na výrobu chleba.

 

"Tento stav je dlhodobo neúnosný. Mnohí pekári sa preto zamýšľajú, či v tieto dni voľna budú vôbec chlieb piecť alebo pekárne zatvoria. Sme preto nútení rokovať o navýšení odbytových cien, inak hrozí slovenským pekárom od nového roka kolaps vo výrobe," uzavrela Lopúchová.

 

 



reklama


Zdroj: TASR

Foto:  Pixabay



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok