Kapustový závin
Potrebné suroviny: 500g zemiakov uvarených v šupke, 1 vajce, 200g polohrubej múky, 3PL rozpusteného masla, 700g kyslej kapusty, 100g slaniny, 150g kyslej smotany, štipka rasce, štipka soli, štipka ml.čierneho korenia, trocha oleja na potretie
Príprava receptu: Slaninu a cibuľu nakrájame na kocky a na miernom ohni osmažíme. Pridáme kapustu, rascu, osolíme, okoreníme a za občasného miešania udusíme do mäkka. Necháme vychladnúť a zamiešame smotanu. Zemiaky olúpeme, pretlačíme a pridáme k nim štipku soli, maslo, vajce a múku. Vymiesime cesto a na pomúčenej doske vyvaľkáme na obdĺžnik. Rovnomerne rozotrieme vychladnutú plnku a zvinieme. Prenesieme na vymastený pekáč a potrieme olejom. Pečieme na 180°C, 40 minút. Po miernom vychladnutí nakrájame.

Kapustové halušky
Potrebné suroviny: 500g kyslej kapusty, 5-6 väčších zemiakov, 2 vajcia, polohrubá múka, soľ, trošku mlieka
Príprava receptu: Kapustu uvaríme, poprípade dochutíme octom a cukrom. Zemiaky postrúhame, pridáme vajcia, soľ, múku a mlieko podľa potreby. Halušky uvaríme v osolenej vode a zmiešame s kapustou a s trochou kačacej masti.
Zemiaky s kyslou kapustou
Potrebné suroviny: 2kg zemiakov, 1kg kyslej kapusty, 250g tvarohu, kyslá smotana, 3 vajcia, olej, soľ
Príprava receptu: Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kolieska. Plech vymažeme olejom dáme vrstvu zemiakov, kapusty a tvarohu. Prikryjeme druhou vrstvou zemiakov, trochu posolíme a podlejeme. Dáme piecť na 30-40 min. Potom zalejeme smotanou s vajíčkami a zapečieme.

Segedínsky guláš
Potrebné suroviny: 500g bravčového pliecka, 2 cibule, 1kg kyslej kapusty, soľ, smotana, olej, 2 PL hladkej múky, mletá sladká paprika
Príprava receptu: Na oleji speníme cibuľu, pridáme mäso, mletú červenú papriku a osolíme. Podlejeme a udusíme do polomäkka, potom pridáme kyslú kapustu. Spolu uvaríme, pridáme zásmažku z múky cibule a červenej papriky a prevaríme do zhustnutia. Prilejeme smotanu a chvíľu všetko povaríme. Podávame s knedľou.

Koložvárska kapusta
Potrebné suroviny: 300g bravčového pliecka, 50g tuku, 50g cibule, 100g údeného bôčika, 100g klobásy, 400g kyslej kapusty, 130g ryže, 2dcl kyslej smotany, kapustné listy, paprika, soľ, korenie
Príprava receptu: Nadrobno pokrájanú cibuľu upražíme na rozpálenom tuku do ružova, pridáme umyté a na kocky pokrájané mäso, mletú papriku, posolíme, trochu podlejeme vodou a dusíme do mäkka. Kyslú kapustu v malom množstve vody uvaríme, osobitne udusíme ryžu, údený bôčik uvaríme a kapustné listy sparíme. Rajnicu vyložíme kapustnými listami, pridáme kyslú kapustu, dávku ryže, uduseného mäsa, pokrájaného bôčika a pokrájanú klobásu. Takto vrstvíme potraviny na seba, kým ich nespotrebujeme, pričom vrchnú vrstvu má tvoriť kapusta. Zalejeme smotanou, vidličkou popicháme, aby smotana stiekla až na dno, prikryjeme sparenými listami a vložíme do rúry dusiť asi na pol hodinu.
Prajeme dobrú chuť!
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš
účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.