Pripravte si citrónovo-rozmarínové rizoto
Rizoto nie je dusená ryža. Pravé rizoto by malo mať krémovú konzistenciu a zrnká ryže by mali byť al dente – jemné na povrchu a tvrdšie vo vnútri. V skutočnosti nie je nič jednoduchšie. Pri výbere správnych a kvalitných ingrediencií, a dodržaní zopár pravidiel budete mať na stole do 20 minút dokonalú taliansku večeru a k nej otvorené dobré vínko.
Citrónovo-rozmarínové rizoto
Suroviny
450 g ryža na rizoto
3 ks červená cibuľa
500 ml biele víno
1 zväzok rozmarínu
3 PL olivový olej
60 g strúhaný parmezán
1 PL hnedý cukor
strúhaná kôra a šťava z citróna
soľ
mleté čierne korenie
Postup
Cibuľu ošúpeme a nasekáme. Ryžu na sitku premyjeme tečúcou vodou, až vyplavíme všetok škrob. Vývar prevaríme s rozmarínom, pričom niekoľko ihličiek odložíme bokom na ozdobu. Necháme 10 minút odstáť, potom vývar precedíme. Vo väčšom hrnci na oleji opečieme cibuľu a ryžu dosklovita. Pridáme cukor, citrónovú šťavu, vývar a víno. Zakryjeme a privedieme do varu. Plameň stiahneme na minimum a rizoto prikryté varíme 20 minút. Občas premiešame a dbáme na to, aby ryža ku koncu varenia neprihorela. Podla potreby pridáme ďalšiu tekutinu. Do hotového rizota primiešame strúhaný parmezán a ozdobíme ihličkami rozmarínu.
Dobrú chuť!

Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš
účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.
Zdroj: KB Netky
Foto: pixabay
Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk