Púpavový sirup
Suroviny:
220 ks kvet púpavy, 1 liter studená voda, 1 ks citrón, 1 kg kryštálový cukor, 1 ČL kyselina citrónová
Postup:
Nazbierané hlávky púpavy očistíme od zelenej časti a chrobáčikov. Očistené kvety dáme do misy s narezaným citrónom a zalejeme vodou. Zakryté necháme stáť 24 hodín. Po uplynutí času vyberieme plátky citróna a väčšiu časť kvetov pomocou sitka. Výluh so zvyšnými kvetmi precedíme cez čistú textíliu do hrnca. Výluh, ku ktorému nasypeme cukor, privedieme k varu. Varíme do zhustnutia. Po odstavení vmiešame kyselinu citrónovú. Teplý sirup prelejeme do fliaš a dobre uzavrieme.

Jahodový sirup
Suroviny:
5 kg jahoda, 2,5 litre voda, 5 dkg kyselina citrónová, 1 balíček prášok na zaváranie, podľa chuti
na 1 kg šťavy 1 kg cukru
Postup:
Jahody popučíme, pridáme vodu, kyselinu citrónovú a necháme stáť 24 hodín. Potom necháme odkvapkať. Pridáme prášok na zaváranie a cukor a necháme v šťave roztopiť. Naplníme do fliaš a odložíme.

Levanduľový sirup
Suroviny:
3 PL čerstvé levanduľové kvety, 300 g kryštálový cukor, 1 ks citrón, 300 ml voda
Postup:
Do hlbšej panvice nasypeme cukor, levanduľové kvety a citrónovú kôru. Všetko zalejeme vodou a na miernom ohni za stáleho miešania varíme, dokým sa cukor nerozpustí. Zmes odstavíme a necháme 30 minút odstáť. Potom ju vrátime na platničku a od doby, kedy začne bublať varíme 5-7 minút, viac nie. Potom ho precedíme cez husté sitko a prelejeme do fľaše. Uzavrieme ho a takto pripravený vydrží cca 6 týždňov.

Bazový sirup
Suroviny:
3 kg baza čierna, trochu kyselina citrónová, trochu škorica, trochu klinčeky, 1 kg kryštálový cukor, 3 litre vriaca voda
Postup:
Umyté plody roztlačíme, zalejeme 3 l vriacej vody, pridáme kyselinu citrónovú a necháme 24 hodín odstáť. Potom precedíme do hrnca, privedieme k varu a pridáme cukor. Na každý liter šťavy približne 1-1,5 kg kryštálového cukru. Ochutíme škoricou, klinčekom a povaríme 15 minút. Horúce precedíme do fliaš a uzavrieme. Používa sa do vody aj do čaju.

Žihľavový sirup
Suroviny:
50 ks mladej žihľavovej vňate, 1 liter vody, 1kg cukru, kyselinu citrónovú, pár citrónových plátkov bez šupy
Postup:
Narezaný citrón, umytú žihľavu a kyselinu citrónovú vložíme do nádoby zo širším hrdlom, zalejeme vodou, a necháme 24 hodín stáť – občas môžeme premiešať. Následne precedíme cez plátno, šťavu dáme do hrnca, pridáme cukor a privedieme k varu. Hotový sirup nalejeme do fliaš, uzatvoríme a sterilizujeme.

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.