Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
24. nov. 2020Emília
BratislavaBratislava 14°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
29.03.2019 11:03 Relax
Radi popíjate horúci čaj? Ak teplotou presiahne túto hranicu, riskujete rakovinu
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
29.03.2019 11:03 Relax

Radi popíjate horúci čaj? Ak teplotou presiahne túto hranicu, riskujete rakovinu



Jedlo a nápoje privysokej teploty nie sú pre ľudský organizmus prirodzené, môže mu spôsobiť vážne problémy.


Rakovina pažeráka je v poradí 8. najčastejším nádorovým ochorením vôbec. Ročne mu podľahne viac ako 400-tisíc ľudí. Je pritom známe, že k jeho rozvoju prispievajú viaceré faktory, najmä opakované poranenie pažeráka, pitie alkoholu, fajčenie a aj dlhodobý reflux. Ako sa zdá, k tomuto zoznamu teraz možno pripísať aj pitie príliš horúcich nápojov.

 

 

Pitie čaju patrí aj v našich končinách medzi bežné ranné zvyky mnohých ľudí. Sú však aj krajiny, kde sa čaj pije oveľa frekventovanejšie ako u nás a predstavuje tradíciu, pri ktorej sa stretávajú priatelia a rodina denne už stáročia. Ide napríklad o Rusko, Turecko, Južnú Ameriku či Irán. A práve v poslednej menovanej krajine sa uskutočnil rozsiahly výskum zameraný na faktory ovplyvňujúce vznik rakoviny pažeráka.

 

Vedci z American Cancer Society sledovali 50-tisíc dobrovoľníkov vo veku 40-75 rokov v provincii Golestan na severovýchode Iránu. Táto krajina je známa tým, že sa tu čaj pije skutočne horúci, obvykle má až okolo 70 stupňov Celzia. A ako sa ukázalo, pokiaľ sa tento rituál praktizuje pravidelne, riziko ochorenia na rakovinu pažeráka sa zvyšuje až o neuveriteľných 90 percent! Výsledky svojej štúdie vedci publikovali v časopise International Journal of Cancer.

 

Odborníci zároveň radia, že denne by sme mali vypiť maximálne 700 ml čaju, pričom jeho teplota by nemala presahovať hranicu 60 stupňov.

 

 



reklama


Zdroj: netky IK

Foto:  Unsplash/Pexels/Pixabay



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok