Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
6. júl. 2022Patrik
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
23.12.2021 07:00 Gurmán
RECEPTY Štedrovečerné ryby trochu inak. Vyskúšajte pochúťky známych šéfkuchárov!
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
23.12.2021 07:00 Gurmán

RECEPTY Štedrovečerné ryby trochu inak. Vyskúšajte pochúťky známych šéfkuchárov!



Áno, vyprážané podkovičky z kapra a zemiakový šalát je overená vianočná klasika. Na slávnostnú večeru si však môžete pripraviť kapra na iný spôsob, prípadne siahnuť po inej rybke. Ponúkame vám tri recepty od osvedčených majstrov kuchyne. Sú zdravšie a ich príprava mnohokrát kratšia.


Pánov, ktorí prebrali známu reláciu Tajomstvo mojej kuchyne po Kamile Magálovej, predstavovať netreba. Šéfkuchári Gabo Kocák a spevák Robo Papp sú známe mená. Nemej známy je aj šéfkuchár Peter Varga, ktorého zase poznáte z televízie Markíza. A tu sú ich recepty.

 

 

 

 

Pošírovaný kapor s paštrnákovým pyré

 

Šéfkuchár: Robo Papp 

 

 

 

 

Ingrediencie

 

Na kapra:

 

1 filet z kapra
½ čerstvého feniklu
1-2 mrkvy
½ póru
2 PL octu
4 PL obaľovacej zmesi kukuričnej so sezamom, Mäspoma
50 g parmezánu
2 strúčiky cesnaku
petržlenová vňať
soľ
čierne korenie
nové korenie celé
pomarančová kôra
maslo

 

Na pyré:

 

4 paštrnáky
2 PL masla
citrónová šťava
troška cukru
soľ
voda

 

 

Postup:

 

Do hrnca dáme variť vodu, pridáme  fenikel, mrkvu, pór, nové i čierne korenie, soľ a ocot. Povaríme 10 minút, znížime teplotu, aby voda len jemne bublala a vložíme kapra. Udržiavame pod bodom varu, ak máme teplomer, ideálne cca 75°C. Pošírujeme 7-10 minút.

 

Obaľovaciu zmes jemne rozdrvíme na  drobné kúsky, pridáme na plátky nakrájaný cesnak, petržlenovú vňať, pomarančovú kôru a premiešame. Zmesou posypeme kapra, na vrch pridáme nastrúhaný parmezán a plátok masla, vložíme do vyhriatej rúry a necháme zopár minút zapiecť, resp. kým sa parmezán neroztopí.

 

Paštrnák uvaríme do mäkka. Ešte teplý vložíme do mixéra, rozmixujeme s troškou vody na požadovanú hustotu, pridáme maslo, citrónovú šťavu, troška cukru a soľ.

 

 

 

 

Pečená treska s paprikovou omáčkou a avokádom

 

Šéfkuchár: Gabo Kocák

 

  

Ingrediencie:

 

200 g filetu z tresky
korenie na ryby, Mäspoma
maslo
olivový olej
tymian
2 avokáda
1 limetka
10 g čerstvého koriandru
1-2 čili papričky
soľ
čierne korenie
100 g červenej čerstvej papriky
1 šalotka
1 PL hnedého trstinového cukru
10 g paradajkového pretlaku
10 ml sardelovej pasty
10 ml zeleninového vývaru

 

Postup:

 

Filet z tresky ochutíme korením na ryby, opečieme na oleji, na záver pridáme trošku masla a tymian.  Avokádo popučíme, pridáme nakrájanú čili papričku, dochutíme limetkovou šťavou, koriandrom, soľou a čiernym korením. Papriku a šalotku nadrobno nakrájame. Hnedý cukor rozpustíme na oleji, pridáme papriku, šalotku, paradajkový pretlak a sardelovú pastu. Podlejeme zeleninovým vývarom a varíme do mäkka. Hotovú omáčku rozmixujeme. Rybu podávame s avokádom a sviežou paprikovou omáčkou.

  

  

 

Šéfkuchár: Peter Varga

 

 

Marinovaný írsky losos s avokádom smotanou a reďkovkou

 

 

 

Ingrediencie na marinanovanie lososa: 

 

 1 kg filet z lososa

 50 g morská soľ

 50 g cukru

 šťava a kôra z jedného pomaranča

 1 polievková lyžica korenia

 70 ml vodky

 50 g čerstvého kôpru

 

Ingrediencie na  avokádový krém: 

 

  1 zrelé avokádo, 

  2 polievkové lyžice smotany

  šťava z polovice citróna

  soľ a čerstvo mleté ​​biele korenie

 

 

Postup:

 

Položte lososa do hlbokého pekáča. Zmiešajte soľ a cukor a posypte lososa pomarančovou kôrou a bielym korením. Pridajte vodku a pomarančový džús so stonkou kôpru. Druhú polovicu kôpru dajte bokom. Zakryte lososa a zachlaďte cez noc v chladnicke. 

 

Pomleté alebo nastrúhané avokádo, smotanu a citrónovú šťavu zmiešajte, dochuťte, prikryte igelitovou fóliou a dajte chladiť.  

 

Vyberte lososa z chladničky a z marinády, položte na dosku  a ostrým nožom jemne odstráňte spodnú časť lososa tak, aby na ňom nezostala tmavá časť kože.

 

Filet z lososa dajte na igelitovú fóliu, na ktorú ste si nadrobno nakrájali kôpor. Potom filet jemne stočte tak, aby vznikla krásna roláda.  Jej konce zviažte a dajte zachladiť. 

 

Servírovanie začnite avokádovým krémom, ktorý roztiahnete po tanieri.  Lososovú roládu nakrájajte na kolieska, na ňu položte zopár kúskov lososového kaviáru, dozdobte smotanou, ktorá dodá jedlu skvelú a lahodnú chuť. Na záver pridajte tenké plátky čerstvej reďkovky.  

 

 

 

 



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: Netky Felícia Boronkayová, Anna Olvecká

Foto:  Pixabay, archív RTVS a Petra Vargu



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok