Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
8. apr. 2020Albert
BratislavaBratislava 14°
Biblia
TV program
Moje Netky
14.02.2020 15:42 Zdravie
Rýchla konzumácia jedla organizmu vôbec neprospieva
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
14.02.2020 15:42 Zdravie

Rýchla konzumácia jedla organizmu vôbec neprospieva



Tento uponáhľaný svet nás núti, dokonca, aj jesť rýchlo. Náš organizmus sa nám ale pritom snaží povedať, že niečo nie je v poriadku.


1. Mozog nestihne zaznamenať pocit plnosti

Organizmus potrebuje asi 30 minút na to, aby zaznamenal, že už nemá hlad. To všetko sa deje prostredníctvom hormónov v tenkom čreve, ktoré sa aktivujú a posielajú signál do mozgu, do hypotalamu, oblasti, ktorá okrem iného, reguluje pocit sýtosti, vysvetlil pre denník Le Figaro fyziológ Gilles Mithieux.

 

Ak teda zhltnete potravu za desať minút, budete mať ešte nasledujúcich 20 minút pocit hladu.

 

"Aby ste náležite vychutnali svoje jedlo, malo by od prvého do posledného sústa uplynúť asi 20 minút," hovorí dietologička Laetitia Suissová.

 

 

2. Pocit ťažkého žalúdka či menšie bolesti brucha

Menšie bolesti žalúdka sú jedným z hlavných dôsledkov rýchleho jedenia. "Trávenie začína od etapy, kedy jedlo hrýzieme,” hovorí Suissová.

 

Ak si teda nedáte na čas so žuvaním jedla, nie sú potraviny dostatočne zriedené, keď prichádzajú do žalúdka. Ten teda musí k svojej práci zmobilizovať viac energie. To vedie k bolestiam v žalúdku.

 

Aby sme sa vyhli nepríjemnostiam, je vhodné robiť medzi jedlom prestávky. "Na to, aby sme hovorili alebo sa sami seba pýtali, či máme ešte hlad," hovorí Suissová.

 

3. Pocit únavy

"Trávenie vždy vyžaduje od tela veľa energie. Preto môžete vstávať od stola s pocitmi únavy. A keď potraviny prichádzajú do žalúdka v kusoch, namiesto toho, aby boli rozžuté, ten ich musí spracovať, a vynaložiť ešte viac energie. Únava je teda ešte intenzívnejšia,” zdôrazňuje Suissová.

 

 

4. Zlá nálada

Podľa Mithieuxa závisí kvalita nášho života priamo na spôsobe, akým sa stravujeme, ale aj na tom, ako potraviny trávime.

 

"Desať percent neurónov nášho tela sa nachádza v črevách, kľúčovom prvku trávenia. Je teda zrejmé, že tento orgán má priame spojenie s mozgom. Ak jeme príliš rýchlo, črevá potom posielajú signál mozgu. Ten následne pokazí našu náladu. Ak jeme správne a pomaly, pociťujeme pokoj. Spôsob, ako jeme, nás definuje. Túto etapu nemožno podceňovať," uvádza.

 

Čo organizmus naopak uvíta?

Zaiste to, keď zahájite jedlo polievkou alebo surovou zeleninou. "Tie sú energeticky chudobné, ale naštartujú proces, ktorý vedie k pocitu sýtosti. Je to tiež trik, ako si udržať váhu," podotýka Gilles Mithieux.

 

Vhodné je tiež nesadať k stolu vo vyhladovanom stave, pretože v tom prípade je veľmi ťažké nezhltnúť všetko behom pár minút. Ideálne je zasadnúť k jedlu len s ľahkým pocitom hladu, radí Laetitia Suissová.



reklama


Zdroj: Netky Barbora Lucivjanska

Foto:  Unsplash



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok