Ryžový nákyp
Suoviny: 200 g ryže, 1 liter mliekoa, štipka soli, citrónová kôra, 3 ks jabĺk, 3 vajcia, 4 PL cukru, maslo
Príprava receptu:
Mlieko necháme zovrieť so soľou a citrónovou kôrou. Pridáme prepláchnutú a odkvapkanú ryžu a za stáleho miešania varíme 2 minúty. Potom ju necháme na veľmi miernom ohni asi 30 minút napučať. Vyberieme citrónovú kôru. Ryžovú kašu necháme vychladnúť a občas ju premiešame. Do vychladnutej ryže pridáme žĺtky s cukrom. K bielkom pridáme štipku soli a vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka vmiešame do kaše. Maslom vymastenú formu naplníme polovicou ryže a na ňu rozdelíme na kúsky pokrájané jablká. Pridáme druhú polovicu ryže a povrch uhladíme. Nákyp obložíme kúskami masla a zapekáme vo vopred predhriatej rúre 45 minút. Hotový horúci nákyp posypeme cukrom a škoricou.

Ryžové placky
Suroviny: 1 kg uvarenej ryže, 2 vajcia, 200 g tvrdého syra, 4 stúčiky cesnaku, soľ, korenie, bazalka, olej
Píprava receptu: Polovicu uvarenej ryže si rozmixujeme, pridáme vajcia, soľ a korenie a nastrúhaný syr. Pridáme bazalku a pretlačený cesnak. Do tejto zmesi primiešame zbytok ryže a mokrou rukou formujeme placky. Tie potom vyprážame ako zemiakové placky na rozpálenom oleji.

Ryžové krokety
Suroviny: 1/2 dcl mlieka, 10 g masla, soľ, 30 g ryže, 10 g syru, 1 vajce, múka, strúhanka, olej, 30 g šunky
Príprava receptu: Mlieko, maslo a trocha soli dáme zovrieť, pridáme 30 g umytej ryže, prikryjeme a udusíme. Potom primiešame syr a polovicu žĺtka, vlejeme na pomúčený lopár a necháme vychladnúť.
Z vychladnutej ryže sformujeme pomúčenými rukami valčeky dlhé 5 cm a hrubé 2 cm, obalíme ich múkou, bielkom, strúhankou a vypražíme v rozpálenom oleji do červena.
Náš tip: K 30 až 50 g uvarenej ryže môžeme pridať 30 až 50 g zomletej šunky alebo 50 g uvareného hrášku a posekanej petržlenovej vňate, prípadne 50 g uvarenej a pokrájanej miešanej zeleniny. Krokety môžeme podávať aj namiesto mäsa.

Mliečna ryža
Suroviny: 2 ks vanilkového práškového pudingu, 1 l plnotučného mlieka, 2 PL hladkej múky, 500 g ryže, 1 mlieka, 300 ml vody, kyštaľový cukor, škoricový cukor, 50 g masla
Príprava receptu: Uvaríme si klasický puding, ale pridáme do neho 2 PL hladkej múky, cukru 9 PL. Uvarený puding nalejeme do silikónovej formy, ktorú si predtým opláchneme studenou vodou. Mlieko s vodou dáme zovreť, keď vrie prisypeme ryžu a varíme na slabom ohni do mäkka. Ked je ryža mäkká pridáme cukor podla chuti, škoricový cukor a maslo. Uvarenú ryžu nalejem na pudnig. Takto pripravenú formu dáme stuhnúť na niekoľko hodín do chladničky.

Zeleninová ryža
Suroviny: 500 g slovenskej ryže, 500 g mrazenej mexickej zeleniny, 3 ks šampiňónov, 8 dcl hovädzieho vývaru, soľ
Príprava receptu: Do panvici na rozhriaty olej dáme zeleninu a solíme ju. Zakryjeme a takto ju 10 minút podusíme, aby dopoli zmäkla. Potom pridáme slovensku ryžu, nakrájané šampiňóny a celé premiešame. Napokon to zalejeme vývarom a ak treba, tak osolíme. Zakryté varíme, kým ryža nevsaje celu vodu.

Prajeme dobrú chuť.
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš
účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.