Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
16. okt. 2019Vladimíra
BratislavaBratislava 16°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
15.05.2017 09:00 Gurmán
Sezóna špargle je tu: Vyskúšajte tieto recepty
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
15.05.2017 09:00 Gurmán

Sezóna špargle je tu: Vyskúšajte tieto recepty



BRATISLAVA - Sezóna špargle je v máji v plnom prúde. Ak ste jej ešte neprišli na chuť, skúste to čím skôr a doprajte si jedlá zo špargle čo najčastejšie, veď obdobie jej zberu v našich končinách trvá pomerne krátko, začína v apríli a vrcholí v polovici júna. Nájdite čaro tejto jedinečnej zeleniny a spríjemnite si preto obed alebo večeru chutným jedlom zo špargle.


Krémová špargľová polievka

 

Suroviny:

1 zväzok špargle, 1 stredne veľkú bielu cibuľu, 240 ml slepačieho vývaru, 240 ml mlieka (alebo smotana na varenie), 2 polievkové lyžice masla, 2 polievkové lyžice hladkej múky, kyslú smotanu na zdobenie, soľ, čierne mleté korenie, šťavu z citróna

 

Postup:

Do veľkého hrnca nalejeme slepačí vývar, pridáme očistenú a nakrájanú špargľu a cibuľu, osolíme, okoreníme.  Privedieme k varu. Varíme cca 10 – 15 minút, kým špargľa úplne zmäkne, aby sme mohli zeleninu ľahko rozmixovať ponorným mixérom. Položíme na bok. V ďalšom hrnci alebo panvici, ako je vám lepšie, rozpustíme maslo. Ak chcete, môžete namiesto masla použiť olej, no maslo dodá polievke jemnejšiu a lahodnejšiu chuť. Keď sa úplne rozpustí, primiešame múku a stále miešame, približne 2 minúty. Odstavíme, keď múka začne naberať zlatistý odtieň. Vrátime sa teraz k rozmixovanej špargli. Na miernom ohni, za stáleho miešania, s pomocou sitka pridáme do zmesi zápražku, zriedime mliekom, prípadne smotanou na varenie. Necháme vrieť. Podľa chuti dosolíme, dokoreníme, nezabudneme na citrónovú šťavu a odstavíme. Môžeme podávať okamžite alebo po vychladnutí. Ozdobíme kyslou smotanou.

 

 

 

Špargľové rizoto s medvedím cesnakom

 

Suroviny:

1/2 hrnčeka ryže natural, 10 stoniek špargle, dve hrste nakrájaného medvedieho cesnaku, 2 PL masla, 4 strúčiky cesnaku nasekané na drobno, 2 PL nastrúhaného Grana Padano, soľ, štipka čierneho korenia, drvený rozmarín

 

Postup: 

Ryžu uvaríme al dante v mierne osolenej vode. Špargľu očistíme, prepolíme a spodné konce nakrájame na kolieska. Vo vriacej osolenej vode povaríme 2 minútky a hňeď zlejeme. V širokej panvici zohrejeme maslo a orestujeme na ňom nakrájaný cesnak (nie medvedí). Do panvice pridáme uvarenú ryžu a špargľu, poriadne premiešame. Posypeme Grana Padanom, dochutíme soľou a korením a môžme vmiešať ešte trošku masla. Keď sa syr a maslo roztopia, tak odstavíme, vmiešame medvedí cesnak a necháme dôjsť. Podávame ešte teplé.

 

 

 

Chrumkavá špargľa namiesto hranoliek

 

Suroviny:

1 bal. zelenej špargle, 1/2 šálky strúhaného parmezánu, soľ, mleté čierne korenie, 1/2 šálky špaldovej múky, 2 veľké vajcia, 1 šálka strúhanky (kombinácia pohánkových vločiek, drvených ovsených vločiek, kukuričných vločiek)

 

Postup: 

Rúru predhrejeme na 200 stupňov C. Špargľu umyjeme, ošúpeme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a obalíme v trojobale. Plech vystelieme papierom na pečenie, poukladáme naň špargle a upečieme ju do zlatista.

 

 

Losos so špargľou a Holandskou omáčkou

 

Suroviny: 

4 podkovičky lososa, 1 balenie špargle, trochu masla na opekanie, citrónovú šťavu, soľ a koreniny podľa vlastného uváženia

 

Holandská omáčka:

3 žĺtka, 50 ml vody, 180 - 200 g masla, 2 PL vínneho či obyčajného octu alebo citrónovej šťavy, soľ a korenie podľa potreby, bobkový list, 3 guľôčky nového korenia

 

Špargľu očistíme škrabkou (hlavičky nie!) a zrežeme drevnatý koniec (tak 2 cm). Uvaríme ju vo vode (8-12 minút, treba sledovať), prepláchneme v studenej a udržujeme v teple. Lososa osolíme, okoreníme, pokropíme citrónom a opečieme na masle. Vodu s octom, bobkovým listom a novým korením dáme na niekoľko minút variť. Medzitým rozpustíme maslo. Octový základ precedíme a dáme ohrievať nad vodný kúpeľ. Po jednom primiešame žĺtky a poctivo miešame, kým omáčka nezačne hustnúť. Nakoniec vlejeme aj maslo a opäť šľaháme, niekoľko minút, do požadovanej hustoty (pozor, omáčka hustne pri ochladzovaní, tak na to dbajte). Na záver dochutíme, ak treba a podávame ňou preliatu špargľu s lososom, ozdobíme napríklad cibuľkou.

 

 

Špargľová torta

 

Suroviny:

zelená špargľa 400-500g, cukor štipka, biely chlieb 250g, maslo 100g, šunka 125g, vajcia 4ks, mlieko 1/8 l, smotana 1/8l, soľ, čierne korenie, muškátový oriešok, nastrúhaný parmezán 2-3 lyžice

 

Postup:

Špargľu umyjeme (popr. spodnú tretinu olúpeme), špičky dáme extra, pretože poslúžia aj ako dekorácia. Ostatnú špargľu pokrájame a vložíme do horúcej slanej vody, pridáme cukor a privedieme k varu. Varíme 5-10 minút, necháme odkvapkať. Hlavičky takisto uvaríme, ale veľmi krátko, cca. 2 minúty. Biely chlieb bez kôrky nakrájame na plátky po dĺžke. Maslo necháme rozpustiť, pokvapkáme ním plátky chleba, ním vyložíme tortovú formu a naukladáme naň špargľu do tvaru hviezdy. Šunku nakrájame na kocky, posypeme ňou špargľu. Rozmiešame vajcia s mliekom, smotanou, soľou, čiernym korením, muškátovým orieškom a postrúhaným parmezánom, vylejeme do tortovej formy na špargľu a chlieb a dáme zapiecť do predhriatej rúry na 200°C, zhruba na 15-20 minút.

 

 

 



reklama


Zdroj: netky KŠ, YouTube

Foto:  pixabay.com



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok