Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
13. júl. 2020Margita
BratislavaBratislava 14°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
16.10.2017 09:00 Gurmán
Skvelé hrnčekové koláče
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
16.10.2017 09:00 Gurmán

Skvelé hrnčekové koláče



BRATISLAVA - Šetria čas, sú krásne jednoduché a vždy skvelo chutia. Reč je o hrnčekových koláčoch. Nemusíte mať žiadnu váhu, žiadne odmerky, ale postačí vám iba hrnček alebo klasická šálka. Aj takto viete upiecť chutný koláčik s ovocím, s krémom a dokonca aj koláč bez múky. Nechajte sa inšpirovať týmito receptami, ktoré chutia naozaj božsky.


Brusnicovo-čokoládový hrnčekový koláč

 

Suroviny:

1 hrnček uvarená káva, 1 hrnček olej, 1 hrnček polohrubá múka, 3/4 hrnčeka kryštálový cukor, 1/2 hrnčeka granko, 1 pohár brusnicový džem, 1 téglik smotana na šľahanie, 150 g čokoláda, 6 ks vajce, 1 balíček prášok do pečiva, 1 KL kakao, tuk na vymastenie plechu, hrubá múka na vysypanie plechu

 

Postup: 

Vo veľkej mise dôkladne zmiešame vajcia, cukor, múku, granko, olej, kakao a prášok do pečiva. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme zhruba 30 minút. Po upečení ešte horúci koláč pokvapkáme studenou kávou, aby navlhol, no nerozmočil sa. Necháme úplne vychladnúť. Na vychladnutý koláč natrieme tenkú vrstvu džemu. V menšom hrnci zohrejeme smotanu, v ktorej za stáleho miešania rozpustíme čokoládu. Povaríme 5 minút, odstavíme a necháme vychladnúť. Ešte tekutú čokoládovú polevu nanesieme navrch koláča a necháme stuhnúť. Pred podávaním nakrájame na rezy.

 

 

Maková bábovka

 

Suroviny:

1 pohár nemletý mak, 2 poháre práškový cukor, 1 pohár olej, 3 poháre polohrubá múka, 2 ks vajce, 1 balíček prášok do pečiva, 1 pohár mlieko, tuk na vymastenie, múka na vysypanie formy

 

Postup:

Do misy preosejeme múku. Pridáme k nej mak, cukor a prášok do pečiva. Do múčnej zmesi zapracujeme mlieko s olejom a vajcami. Zmes dôkladne zmiešame a nalejeme do tukom vymastenej a múkou vysypanej formy. Pečieme 40 až 50 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Po upečení vyklopíme a necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke.

 

 

 

Škoricové hniezda s polevou

 

Suroviny:

Cesto:1 hrnček mlieko, 4.5 hrnčeka hladká múka, 1/2 hrnčeka kryštálový cukor, 2 ks vajce, 1/3 hrnčeka rozpustené maslo, 2.5 ČL sušené droždie
Plnka: 1 hrnček hnedý cukor, 2.5 PL mletá škorica, 1/3 hrnčeka rozpustené maslo
Poleva: 250 g neochutený krémový syr, 1.5 hrnčeka práškový cukor, 2 PL maslo, pár kvapiek vanilkovej esencie alebo extraktu, hladká múka na posypanie dosky, tuk na vymastenie plechu

 

Postup:

 

Vo väčšej mise zmiešame vlažné mlieko, múku, cukor, vajcia, maslo a droždie. Vypracujeme hladké nelepivé cesto, zakryjeme a na teplom mieste necháme 45 minút kysnúť. Po vykysnutí cesto ešte raz premiesime a na pomúčenej doske vyvaľkáme na veľký obdĺžnik. Cesto pokvapkáme rozpusteným maslom a posypeme cukrom a škoricou. Zo širšej strany cesto zrolujeme a nakrájame na slimáky s hrúbkou 4 cm. Slimáky poukladáme rezom nahor na vymastený plech v dostatočných rozostupoch. Plech zakryjeme a slimáky necháme ešte 30 minút kysnúť. Potom slimáky dáme na 15 až 20 minút piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Po upečení vyberieme a necháme vychladnúť. V miske vyšľaháme syr, cukor, maslo a esenciu na hladkú polevu. Vychladnuté slimáky podľa chuti ozdobíme polevou a podávame.

 

 

 

Šťavnatý hrnčekový kokosový koláčik bez vajíčka

 

Suroviny: 

(1 šálka = 200 ml) 1 šálka bieleho jogurtu, 1 šálka mlieka, 1 šálka oleja, 1 šálka kokosu, 2 šálky kr. cukru, 2 šálky polohrubej múky, 1 lyžička prášku do pečiva, 1 balíček vanilkového cukru. Na polevu: 100 g čokolády, 3 lyžice oleja

 

Postup:

Pripravíme si veľkú misu a drevenú varešku. Pripravíme si plech o veľkosti 20 x 17 cm a dno vymažeme tukom a vysypeme hrubou múkou. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Kr. cukor rozmiešame v bielom jogurte a pridáme všetky ostatné suroviny. Drevenou vareškou premiešame v miske a celú hmotu nalejeme do plechu a pečieme cca pol hodinu. Po pol hodine pečenia skontrolujeme cesto špáradlom a v prípade, že sa na špáradlo nenalepí cesto, cesto z rúry vyberieme a necháme vychladnúť. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a pridáme olej. Nalejeme na koláč a pekne rozotrieme. Čokoládu necháme stuhnúť a krájame ostrým horúcim nožom.

 

 

Hrnčekový celozrnný koláč so slivkami

 

Suroviny:

2,5 hrnčeka, múka ražná celozrná hladká, 1/2 hrnčeka, cukor kryštálový, 1/2 hrnčeka, olej rastlinný
200 ml mlieko polotučné, 1 prášok do pečiva, 3 vajcia, 1 kg slivky čerstvé vykôstkované

 

Postup:
Najskôr si pripravíme slivky (umyjeme, vykôstkujeme, rozpolíme). V miske zmiešame 2 a pol hrnčeka ražnej celozrnnej múky s 1/2 hrnčeka kryštálového cukru a 1/2 hrnčeka oleja. Zo vzniknutého cesta si trochu odoberieme na posýpku. Pridáme 200 ml mlieka, prášok do pečiva a 3 vajcia. Zmes dobre rozmiešame. Vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Cesto je hustejšie, takže ho treba poriadne rozotrieť. Na vrch poukladáme rozpolené slivky. Ja som dala 1 kg sliviek, husto tesne vedľa seba, lebo ich máme radi a koláč je potom svieži. Pokojne dajte toľko, koľko Vám vyhovuje. Nakoniec koláč posypeme posýpkou, ktorú sme si na začiatku odložili. Dáme piecť na 15-20 minút pri 180 stupňoch. 

 

 

Prajeme dobrú chuť.

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



reklama


Zdroj: netky KŠ

Foto:  pixabay.com, internet



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok