Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
28. máj. 2022Viliam
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
28.03.2019 13:59 Relax
Špargľa je prospešná pre naše telo
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
28.03.2019 13:59 Relax

Špargľa je prospešná pre naše telo



Špargľa je veľmi zdravá a nášmu telu prospešná zelenina, ktorá sa po desiatkach rokov opäť vracia do našich domácností. Prečo by sme ju mali jesť, v čom všetkom nám pomáha a ako ju konzumovať?


Špargľa je obľúbená zelenina známa svojimi regeneračnými a liečivými účinkami už po tisíce rokov. Obsahuje veľké množstvo vitamínov i minerálnych látok.

 

Poznajte jej históriu 

 

Špargľa pôvodne pochádza z Orientu a už v staroveku sa používala ako afrodiziakum. V stredoveku bola vyhlásenou pochúťkou. Dnes sa pestuje po celom svete. Desiatky rokov sa jej pritom darilo aj na našom území vo vtedajšom Rakúsko-Uhorsku a za prvej republiky. 

 

Po komunistickom prevrate v roku 1948 začala byť pokladaná za buržoázny prežitok a jej pestovanie bolo zastavené. To bola ale len zámienka, tým pravým dôvodom bolo to, že poľnohospodárskych družstvách si nevedeli s jeho pestovaním rady, a špargľa im tak hnila na poliach. Ide totiž o veľmi náročnú rastlinu, o ktorú je potrebné sa každý deň starať.

 

Farebné odrody

 

Pôvodne existovala iba zelená špargľa, ktorá získava svoju typickú farbu vďaka slnečným lúčom. Šľachtiť sa začal až v 17. storočí. Vďaka tomu vznikla aj najobľúbenejšia a najhojnejšie pestovaná biela špargľa.

 

 

Táto odroda pri zbere nesmie prísť do styku so slnečnými lúčmi, a preto sa na jar prikrýva zeminou. Súčasným trendom je potom aj fialová špargľa, ktorá má oproti tej bielej horkastú chuť. Farbu jej dodáva prírodná látka antocyan.

 

Špargľa je trváca rastlina, z koreňového trsu vyrastajú dužinaté výhonky označované ako pazochy. Jej plody sú červené bobule. Konzumujú sa ale samozrejme len mladé výhonky, ktoré vyrastajú z koreňov.

 

Pomáha nášmu telu

 

Špargľa je ideálna pri chudnutí. Obsahuje totiž veľké množstvo nerozpustnej aj rozpustnej vlákniny, a vďaka tomu sa po jej konzumácii budete cítiť sýti. Navyše jej môžete pokojne zjesť aj väčšie množstvo, pretože obsahuje minimum kalórií. V 100 gramoch bielej špargle nájdeme približne 94 kilojoulov.

 

Vďaka vláknine je ľahko stráviteľnou zeleninou, ktorá pomáha aj ľuďom, ktorí majú zažívacie problémy. Sú v nej obsiahnuté aj probiotické oligosacharidy - tie zaisťujú dostatočnú tvorbu prospešných baktérií pre črevá. Špargľa vás tak zbaví nadúvania a plynatosti.

 

 

Je však aj dobrou prevenciou proti obličkovým kameňom či infekciám močových ciest. Špargľa je prospešná aj pre náš kardiovaskulárny systém. Podporuje krvotvorbu a chráni malé cievky pred popraskaním. Nájdeme v nej aj látku glutation, ktorá patrí k tým najsilnejším antioxidantom, ktoré podporujú náš imunitný systém. Je tak vhodnou prevenciou proti rakovine pečene, čriev, ale i kostí. Ďalej je v nej je obsiahnutý aj tryptofán, čo je esenciálna mastná kyselina, ktorá je už po stáročia používaná ako prírodné antidepresívum.

 

Špargľa obsahuje aj takzvané mikronutrienty, ako je napríklad vitamín A - ten je dobrou prevenciou proti rakovinotvorným bunkám a tiež pomáha nášmu zraku či koži. Odborníčka potvrdzuje, že v tejto zelenine nájdeme aj vitamíny C, E a K, ktoré majú antioxidačné (ochrana proti voľným radikálom) či dokonca antikarcinogénne účinky. Veľké množstvo vitamínu C potom prispieva k tvorbe kolagénu, ktorý je dôležitý pre spojivosť a pružnosť našich tkanív.

 

V špargli sú zastúpené aj minerálne látky, ako sú draslík, fosfor, zinok, železo, jód alebo sodík. Nájdeme v nej aj kyselinu listovú, ktorá podporuje krvotvorbu a má blahodárny vplyv na cievy, zlepšuje okysličenie mozgu a kardiovaskulárne funkcie, vďaka tomu pomáha aj znižovať krvný tlak a tiež prospieva tehotným ženám pre správny vývoj plodu.

 

Dôležitá je príprava

 

Sezóna špargle je krátka a čerstvú špargľu zoženiete iba v máji. V supermarketoch ju samozrejme kúpite po celý rok, ale tá už, najmä čo sa chuti týka, nie je tak výrazná. Najlepšie je konzumovať špargľu čo najčerstvejšiu, najlepšie ešte v ten deň zberu. Čerstvá špargľa má zovreté a pevné hlavičky a tiež príjemne vonia, naopak stará je zvrásnená a gumová a má zaschnuté a zažltnuté konce.

 

 

Čo sa týka prípravy, tak čerstvú zelenú špargľu netreba lúpať, iba ju umyte vodou. Potom odlomte drevnaté konce. Zviažte jednotlivé paličky dohromady špagátom a varte zhruba 5 minút. Naopak biela špargľa sa zbaviť šupky pred varením musí. Urobiť si však môžete aj špargľovú polievku. Konkrétnych receptov, ako a s čím špargľu servírovať, nájdete na internete veľa.



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: netky BL

Foto:  Unsplash



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok