Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
27. máj. 2019Iveta
BratislavaBratislava 19°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
21.04.2019 12:21 Gurmán
Tak voňavý a tak chutný
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
21.04.2019 12:21 Gurmán

Tak voňavý a tak chutný



BRATISLAVA - Poznáte tú vôňu čerstvo upečeného chleba? Veľa ľudí si myslí, že upiecť chleba je zdĺhavý a náročný proces. To však nie je pravda. Existuje množstvo receptov, stačí si len vybrať ten správny. Vyskúšate niektorí z našich receptov?


Chlieb patrí k základným potravinám, ktoré sa pripravujú pečením, parením alebo vyprážaním cesta pozostávajúceho minimálne z múky a vody.

 

Celozrnný chlieb

 

Potrebné suroviny: 2 šálky hladkej celozrnnej múky, štipka soli, 3 ČL ľanových semienok, 3 PL olivového oleja,1 ČL sódy bikarbóny, 1 šálka vlažnej vody
 

Príprava receptu: Všetky ingrediencie zmiešame, vypracujeme cesto, ktoré vložíme do misy z janského skla, ktorá je vystlaná papierom na pečenie. Vlžíme do rúry na 200 stupňov, najprv na 20 minút, potom stiahneme na 170 a dopekáme ďalších 25 minút (čas pečenia záleží od rúry). Chlebík sledujeme špajdľou, hlavne zvnútra, aby bol riadne upečený , pretože špaldové chlebíky sú oveľa hutnejšie ako z obyčajnej bielej.

 

 

Zemiakový chlieb

 

Potrebné suroviny: 1kg hladkej múky, 1 ČL rasce, 1 kocka kvasníc, 4 uvarené postrúhané zemiaky strednej veľkosti, 2 ČL soli, 6 dcl vlažnej vody, 2 PL octu

 

Príprava receptu: Hladkú múku zmiešame s rascou, soľou a 4 uvarenými nastrúhanými zemiakmi. Pridáme vodu s octom a kvasnice.

Cesto dobre zamiesime, vyvaľkáme a necháme 10 minút odstáť. Po 10 minutách cesto opäť poriadne zamiesime a necháme 30 minút odstáť. Po 30 minútach poriadne cesto zamiesime a vytvarujeme. Zabalíme ho do utierky a necháme ešte 20 minút odstáť.

Vytvarovaný bochník chleba položíme na plech, na ktorý sme pred tým položili papier na pečenie. Chlebík pečieme pri teplote 200 stupňov približne 30 minút. Potom ho pretrieme na povrchu vodou a znížime teplotu rúry na 180 stupňov a necháme piecť približne 2 minúty. Je vhodné chlebík po vybratí z rúry pretrieť jemnučko vodou.

 

 

Chlieb je v našej strave veľmi dôležitá a tradičná potravina a spolu s ostatnými obilninami tvorí podstatnú súčasť našej výživy.



reklama


reklama


Zdroj: netky JH

Foto:  Pixabay



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok