Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
13. dec. 2019Lucia
BratislavaBratislava 10°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
02.09.2019 09:32 Zaujímavosti
Vedci prišli so skvelou novinkou, poškodená sklovina sa dá obnoviť!
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
02.09.2019 09:32 Zaujímavosti

Vedci prišli so skvelou novinkou, poškodená sklovina sa dá obnoviť!



BRATISLAVA - Až do dnešných dní sa verilo, že poškodenú sklovinu nemožno spontánne obnoviť a defekty na nej sú nenávratné. Čínski odborníci však majú dobrú správu!


Tím výskumníkov z univerzity v meste Če-ťiang vytvoril gél, po ktorom sa sklovina dokáže obnoviť. O výsledkoch svojho výskumu píšu v odbornom časopise Science Advances.

Zubná sklovina je mineralizovaná vrstva pokrývajúca povrch zuba a je to najtvrdšie tkanivo v ľudskom tele. Nedokáže sa však sama obnovovať. V dôsledku toho je zubný kaz jedným z najbežnejších chronických ochorení u ľudí, uvádzajú vo svojom výskume vedci. Na opravu poškodenej skloviny zubov sa používajú živicové, keramické či amalgámové výplne, tie však nedosahujú permanentnú opravu a môžu sa uvoľniť, keďže sú vyrobené z cudzích materiálov.

 


Gél obsahuje vápnik a fosfát, ktoré obsahuje aj zubná sklovina, aby podporili jej samostatnú obnovu. Vedci Žuej-kchang Tchang, Čao-ming Liou a ich desiati kolegovia gél otestovali na vytrhnutých poškodených ľudských zuboch. Tie udržiavali v nádobách s roztokom, ktoré simulovali prostredie v ústach. Sklovina sa s gélom dokázala sama obnoviť v priebehu 48 hodín. Gélu sa však podarilo vytvoriť vrstvu hrubú len tri mikrometre, a teda o približne 400-krát tenšiu, ako je nepoškodená sklovina. Podľa Tchanga však gél možno aplikovať opakovane, aby vrstva zhrubla.

 



Vedci gél v súčasnosti testujú na myšiach a dúfajú, že ho v neskorších štádiách výskumu budú môcť otestovať aj u ľudí v prirodzených podmienkach. A to teda aj keď jedia a pijú.
 



reklama


Zdroj: SITA/netky IK

Foto:  Unsplash/Pexels



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok