Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
16. okt. 2019Vladimíra
BratislavaBratislava 16°
Biblia
TV program
Moje Netky
27.10.2010 11:33 Zaujímavosti
Vinohradníci na Tokaji postupne ukončujú zber tohtoročnej úrody
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
27.10.2010 11:33 Zaujímavosti

Vinohradníci na Tokaji postupne ukončujú zber tohtoročnej úrody




Viacerí pestovatelia hrozna z tokajskej vinohradníckej oblasti na juhu Trebišovského okresu, ukončujú v týchto dňoch zber svojej úrody. Jaroslav Ostrožovič, ktorý obhospodaruje vinice na ploche 55 hektárov pri obci Veľká Tŕňa, ohodnotil sezónu 2010, aj napriek tlaku viacerých chorôb spôsobených intenzívnymi zrážkami, ako slušný priemer.
"Oberačky pomaly vrcholia, pretože sme zaznamenali už aj nejaký mráz, listy začínajú opadávať a zdravotný stav hrozna je oproti minulému roku horší," povedal pre TASR Ostrožovič. Podľa jeho slov dopadol záver tohtoročnej sezóny oproti pôvodným prognózam nakoniec celkom dobre. "Kvalita hrozna išla za posledné dva týždne rapídne hore. Dopracovali sme sa k tomu tým, že sme pred štyrmi až šiestimi  týždňami robili takzvaný prebierkový zber, kde sme čiastočne poškodené strapce dávali dole a zdravé sme nechávali, aby bol potenciál dozretia čo najvyšší," priblížil Ostrožovič.
Medziročný výpadok úrody hrozna odhadol pestovateľ asi na úroveň 20 až 30 %. "Tlak chorôb, ktoré podporili intenzívne zrážky, bol naozaj veľký, oproti ostatným rokom nám spadlo do konca augusta o 200 % viac zrážok. Zápasili sme predovšetkým s múčnatkou či perenespórou," vysvetlil Ostrožovič. Dodal, že počasie neprialo ani cibebam, ktoré sú potrebné pre výrobu tokajských výberov. "Ich tvorba bola veľmi skromná, išlo to skôr do hniloby ako do ušľachtilej plesne, putňové vína u nás v roku 2010 teda nebudú," poznamenal.
Tohtoročná úroda furmintu, lipoviny a muškátu žltého sa použije na výrobu odrodových vín. Dodal, že cukornatosť sa v rámci jednotlivých odrôd pohybuje v tomto roku na úrovni 19 až 22 stupňov normovaného muštomeru. Hrozno čaká v týchto dňoch proces jeho šetrného spracovania, následné sa pristúpi k odkaľovaniu a riadenej fermentácii. "Víno kvasíme v našich podmienkach väčšinou pri teplote 18 stupňov Celzia," doplnil  Ostrožovič.

Zdroj: TASR



reklama


Zdroj: NETKY.SK, SITA, TASR

Foto:   TASR



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok