Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
19. okt. 2019Kristián
BratislavaBratislava 10°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
17.06.2017 09:35 Gurmán
Vynikajúce jahody
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
17.06.2017 09:35 Gurmán

Vynikajúce jahody



BRATISLAVA - Jún je oddávna mesiacom jahôd. Červené plody sa pokúšajú o všetky naše zmysly: majú nádhernú farbu, skvelo voňajú aj chutia, a navyše sú super zdravé.


Niekto si viac pochutí na jahodách záhradných, niekto na drobných plodoch lesných jahôdok.

 

Venujte jahodám zvýšenú pozornosť. Zaženiete nimi totiž maškrtný jazíček raz dva a pritom sú tvorené z 90 percent len ​​vodou a chvália sa minimom kalórií. Navyše sú bohaté na vitamín C, posilňujú imunitu a pomáhajú bojovať proti chudokrvnosti - obsahujú látky podporujúce vstrebávanie železa a tým sa radia aj medzi osvedčených bojovníkov s únavou.

 

Jahody pomôžu aj na detoxikáciu tela, ktorá je dôležitá nielen pri redukčnej diéte. Podporujú metabolizmus, čistia pečeň a vďaka vysokému podielu rozpustnej vlákniny aj črevá. Dopriavať by si ich mali aj tí, ktorí trpia artrózou alebo reumatickými bolesťami.

 

V neposlednom rade sú jahody tiež známe pre svoje afrodiziakálne vlastnosti. Za to môže vysoký podiel zinku v jahodových semienkach. Takže pozor, nepasírovat a jesť plody pekne celé.

 

Ideálne je jahody spotrebovať čo najrýchlejšie po otrha. Plody ľahko podliehajú skaze. Než sa vrhnete na misku červeného potešenia, je potrebné zbaviť plody zvyškov hliny a iných nečistôt. Ako to ale urobiť, aby ste ich nepoškodili? Keď totiž jahody umyjete pod tečúcou vodou, pripravíte sa o veľa vône. Je preto lepšie ich len namočiť po pár kusoch do vody a rukami ich trochu premiešať, aby nečistoty opadali.

 

Ak sa chystáte na samozber - či už na vlastnú záhradu, alebo niekam na plantáž, je lepšie zberať hneď ráno, kým sú plody chladné. Pri okamžitom zachladení v chladničke vám bez problémov vydržia aj niekoľko dní. Ak ale plánujete jahody spotrebovať ešte v ten deň, zbierajte pokojne až na poludnie. Slniečko rozvinie ich typickú arómu na maximum a vy si tak do pohára zavaríte skutočne kus leta aj s jeho vôňou a energiou.
 



reklama


Zdroj: netky JH

Foto:  internet



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok